Take majhne stvari

Žanrdružbeni roman
Narodnostirska književnost
Kraj in leto izidaTodraž, 2023
Založba
Prevod Maja Novak
Ključne besede Nezakonski otroci, Božični čas, Družina, Odnosi med spoloma, Samostani, Družbene razmere, Samske matere
Število strani

110

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Take majhne stvari, ki jih narediš za soljudi te naredijo Človeka.

V letu 2008 je v zbirki Euroman hkrati izšlo 27 knjig. Torej toliko knjig, kolikor je držav članic Evropske unije. Irsko v tej zbirki zastopa Claire Keegan z zbirko kratkih zgodb Čez modra polja. Sedem let kasneje smo v slovenskem prevodu dobili še kratko zgodbo Rejenka, po kateri je bil posnet film Tiho dekle, ki se ravno sedaj vrti po slovenskih kinematografih. V spremni besedi k Rejenki lahko preberemo, da irska pisateljica Claire Keegan piše malo, a izvrstno. Take so tudi Take majhne stvari. Z malo besedami je povedanega veliko in izvrstno. V ospredju je zgodba Billa Furlonga, očeta petih deklet, sicer trgovca s kurjavo. V predbožičnem času leta 1985 hiti, da bi razvozil še zadnja naročila v letu. Časi so težki, mnogi so ostali brez dela in ne bodo zmogli plačati. Furlong je dobrega srca. Vedno razda vse kovance, ki mu žvenketajo po žepih, podari tudi vrečo drv ali premoga. Zgodba oplazi tudi samostan sester Magdalenk. Nune so dobre, tudi plačujejo redno, meni njegova žena Eileen, ki se pogosto norčuje iz njegove dobrote. Ampak Furlong opazi tudi, kaj se dogaja za debelimi zidovi samostana. Ampak preprosto ni v njegovi naravi, da bi pogledal stran, tako kot to delajo ostali. Take majhne stvari ga naredijo Človeka z veliko začetnico.

Čemu služi vse skupaj, je tuhtal. Vse to delo in vse te nenehne skrbi? Zjutraj vstaneš, ko je še tema, in greš na dvorišče pred firmo, razvažaš dobavo za dobavo, drugo za drugo, ves božji dan, potem se v temi vrneš domov in si poskušaš izmiti črnino z obraza rok in sedeš k večerji in zaspiš, preden se spet zbudiš v temi, da bi se soočil z enako različico enakega, dan za dnem.

(str. 39)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Take majhne stvari.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 141
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 7
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 8

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja