Izginuli svet : [literarni portreti skrivnostne Kamčatke]

Žanrdružbeni roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2020
Založba
Prevod Danica Križman
Ključne besede Dekleta, Družbene razmere, Matere, Pogrešane osebe, Rusija, Ženske
Število strani

316

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Nekega avgustovskega dne izgineta enajstletna Aljona in osemletna Sofija. Medtem ko njuna mama dela, ju neznanec zvabi v avto in ju ugrabi. To se zgodi v Petropavlovsku, na ruskem skrajnem vzhodu Kamčatke. Iskalni akciji se pridruži celo mesto, ki je preplavljeno s plakati z napisom “pogrešani”. Pisateljica nam ne postreže s hitrim razvojem dogodkov, ne mudi se ji na lov za pogrešanima deklicama, ne ukvarja se z razrešitvijo skrivnosti. Pripoved preskakuje iz enega kraja prostrane dežele v drugega. Razdalje med njimi so nepredstavljivo velike. Krajine ločita neprehodna tundra in gozd. Z vsakim novim poglavjem, z vsakim novim mesecem, nas zgodba popelje globoko v notranje življenje žensk, ki jih je tragedija posredno ali neposredno prizadela. Izginuli svet nam tako postreže z mnogimi zgodbami. Kot morski val z obale, kjer sta pogrešani sestri izginili, se zgodbe vračajo k njima in njuni materi.

Glej tudi:

Zemlja pod gumami se je mehko vdajala. Ni več prižgala žarometov. Oči so se ji počasi privajale na temo. V te gozdove je hodila kot otrok, in čeprav je v dveh desetletjih vse zraslo, so se ji breze v soju zvezd zdele povsem enake kot takrat, ko je bila še deklič: ostarele, veličastne in čarobne. Zunanji svet se je pokvaril, postal manj zanesljiv in nevarnejši, kotički, kot je ta, pa so ostali varni. Tu ni bilo radijskih poročil, mestne naglice in zamujenih rokov. Pozabljeni šotor je bil zadnji kamen spotike. Zdaj ni nobenega vzroka več za razburjanje. To si mora vbiti v glavo.
(str. 44)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Izginuli svet : [literarni portreti skrivnostne Kamčatke].

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 42
Komentarji: 0
Število ocen: 8
Želi prebrati: 7
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 14