No in jaz

Žanrdružbeni roman, mladinski roman, problemski roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2012
Založba
Prevod Alenka Moder Saje
Ključne besede Brezdomci, Prijateljstvo, Mladostniki, Odraščanje
Število strani

303

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Problematika brezdomstva

Lou je zelo nadarjeno dekle. Dvakrat je preskočila razred. Njena mati se ne more sprijazniti s smrtjo druge hčere, zato dneve preživlja doma med štiri stenami. Oče skuša bolj ali manj uspešno družino držati skupaj. Lou se počuti odtujeno doma in v šoli. Razume se le s sošolcem Lucasom, ki je za razliko od Lou dvakrat ponavljal razred. Proste popoldneve preživlja na železniški postaji. Tam spozna in se spoprijatelji z brezdomko No. Odloči se, da bo o njej napisala seminarsko nalogo. Lou celo pregovori starše, da se brezdomka naseli pri njih. Iskrica družinskega življenja ponovno vzplamti. A ne za dolgo.

Glej tudi:

Nevidno mesto v samem središču mesta. Ženska vsako noč spi na istem kraju z odejo in vrečkami. Na pločniku. Ljudje pod mostovi, na postajah, ležijo na lepenki ali so zviti na klopci. Nekega dne jih opaziš. Na ulici, v metroju. Ne samo tistih, ki beračijo. Tudi tiste, ki se skrivajo. Opaziš njihovo vedenje, razvlečeno jakno, strgan puli. Nekega dne se navežeš na neko silhueto, na neko osebo, sprašuješ, iščeš razlage. In potem jih začneš šteti. Druge, na tisoče jih je. Kot simptom našega bolnega sveta. Je, kar je. Meni pa se zdi, da moramo imeti oči široko odprte. Za začetek.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige No in jaz.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 63
Komentarji: 0
Število ocen: 9
Želi prebrati: 10
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 20

Morda vam bo všeč tudi