Vrnitev : spomini Palestinke

Žanravtobiografski roman
Narodnostpalestinska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2018
Založba
Ključne besede Politično preganjanje, Arabci, Palestinci, Okupacija, Birokracija, Izraelci
Število strani

333

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

to niso bile ruševine, in ni poletel Feniks, še prah ni zasolzil očesa

Prevod dela: Return. , 400 izv., Zidovi bajonetov in mostovi vrnitve / Branko Soban: str. 319-333. , O avtorici na zadnjem zavihku ov.
Avtorica nas skozi osebno zgodbo svojega odraščanja spoznava s politično zgodbo izginjanja neke države in vznikanja novotvorbe, ki ji je svet naklonil dobrodošlico. Pa morda ne bi smel. Vsa lepota sprememb je namreč vzniknila na obupu nasilnega odhoda nekoga, ki je ljubil svoj dom, negoval pomarančevce in zahajal v lokale, ki jih zdaj ni več. Novotvorba je zamenjala podobe ulic, spremenila lenobni utrip v ihto, ki ji tudi novi prebivalci komaj sledijo. Ti so žal zaprisegli sovraštvu in preziru do stare prvobitnosti. Kot potuhnjeni tatovi branijo uplenjeno lastnino, vedno z okopov sovraštva do tistih, ki si drznejo, tako kot avtorica, vračati se po spomine.

Vstop v Gazo mi je bil tokrat omogočen samo s pomočjo Združenih narodov; dvomim, da bi mi sicer uspelo priti. Izrael je ta mali kos zemlje spremenil v trdnjavo, tako rekoč nedosegljivo zunanjemu svetu, pogosto celo sorodnikom, ki bi radi obiskali družino. Do nadzorne točke Erez so ničkolikokrat prišli s težko pridobljenimi vstopnimi dovoljenji, nanje so morali čakati več mesecev, nato pa so jim jih zavrnili uradniki na nadzorni točki. Za takšno ravnanje ni razumne razlage; šlo je za stvar naključja ali slepe sreče, onašanje obmejnih uradnikov je bilo odvisno od neznanih dejavnikov ali zgolj od trenutnega nagiba. str. 198

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Vrnitev : spomini Palestinke.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 14
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0