Žitkovske boginje

Žanrdružbeni roman
Narodnostčeška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Prevod Anjuša Belehar
Ključne besede Sirotišnice, Čarovništvo, Čarovnice, Homoseksualnost, Etnologija, Psihiatrične bolnišnice, Politično preganjanje, Umori, Obredi, Družinski odnosi, Čarovniški procesi, Bratje in sestre, Okultno, Sirote, Duhovna zgodovina
Število strani

422

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

14-15 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Znanost se konča tam, kjer se začenja JAZ

Na meji med današnjo Češko in Slovaško, na Južnem Moravskem, na vzpetinah Belih Krpatov, je skrivnostna pokrajina. Posebnost duhovne dediščine te pokrajine naj bi bile t.i. žitkovske boginje. Od tu izvira protagonistka romana, etnologinja Dora Idesova, nečakinja boginje Surmene, zato o teh skrivnostnih ženskah, magičnih zdravilkah ali čarovnicah napiše poglobljeno diplomsko nalogo. Ta Dori sicer omogoči redno zaposlitev na Inštitutu za narodopisje in folkloristiko Akademije za znanost v Brnu, vendar v njej tli občutek, da je v diplomski nalogi povedala samo to, kar ji je dopustil materialistično pozitivistično naravnan režim. Ko se konec 90. let 20. stoletja tudi na Češkem odprejo arhivi, Dora dobi informacijo, da je Surmeno nadzorovala Državna varnost. Skozi raziskovanje arhivskih dokumentov se Dora znajde v vrtincu razkrivanja številnih bolečih resnic – racionalni etnologinji se fenomen boginj prikazuje v povsem novi luči, Dora spoznava nove resnice o svoji družini, znova se sooči celo s svojo skrivnostno intimo. V knjigi je meja med resničnostjo in fikcijo, med dokumentarnim in magičnim zelo zabrisana, delo je večplastno, lahko ga beremo kot entološko raziskavo, intimno izpoved ali družinsko zgodbo, začinjeno z elementi magičnega, skrivnostnega in celo kriminalke. Delo je bilo na Češkem zelo odmevno, kar sploh ne preseneča, saj se avtorica dotika številnih občutljivih tem: vohunjenja, političnega nadzora, odnosa do drugačnosti, razmer v psihiatričnih bolnišnicah, narodne zgodovine, domov za sirote, istospolnosti … Vsekakor pa je delo poklon ženski moči in Kopaničanskim ženskam, zatiranim, preganjanim in pogosto zaničevanim žitkovskim boginjam.

»Tistikrat se je prvič vprašala, kaj, če to niso le navadne sanje, kaj, če je ne muči zgolj bujna domišljija, kaj, če so te sanje pravzaprav zapostavljen ostanek tistega, s čimer so razpolagale njene predhodnice, droben delček spretnosti, ki so jih imele boginje. Kaj, če se v njej oglaša skupna dediščina, skupna zavest, ki se od Kateřine Shánêlke skozi vrsto stoletij prek Surmene in njene mame vleče prav do nje? V trenutku, ko je pomislila na to, jo je prevzel občutek, da je našla ključ do vsa ta dolga leta zaklenjenih vrat.
Samo da so se odprla, pa se je pred njo že razkrilo njeno resnično poslanstvo in naenkrat je vedela, kaj mora storiti, s čim ga mora izpolniti. Ona, ki edina stoji na meji med tema tako različnima svetovoma, z eno nogo v znanosti, hkrati pa globoko zakoreninjena v bistvo življenja boginj. Njena naloga, si je rekla, je najti usode vseh žensk iz njenega rodu, jih osovboditi temot preteklosti, predvsem pa svetu pokazati njihovo neobičajno umetnost, ki so se jo njihovi sovražniki stoletja dolgo trudili izbrisati z obličja Kopanic. Ona je tista, ki mora poskrbeti, da se njihovo izročilo ne bo izgubilo.« (str. 113)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Žitkovske boginje.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 21
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi