Cilkina pot

Žanrdružbeni roman, ljubezenski roman, zgodovinski roman
Narodnostnovozelandska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2020
Založba
Prevod Ljubica Karim Rodošek
Ključne besede Trpljenje, Sovjetski gulagi, Ljubezen, Zgodovina, Upanje
Število strani

413

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

13-14 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Moč volje, poguma in upanja

Avtorica romana Tetovator iz Auschwitza je napisala nadaljevanje zgodbe. Po pripovedovanju Laleta Sokolova, junaka prve knjige, je zapisala kruto zgodbo njegove rešiteljice Cecilie Klein – Cilke.
Po vojni Cilko obtožijo, da je “spala s sovražnikom” in ji dosodijo kazen za kolaboracijo. Pošljejo jo na dolgo in naporno pot do sovjetskega taborišča Vorkuta v arktičnem krogu, kjer jo čaka več let prisilnega dela. To je bilo eno največjih in najbolj krutih taborišč v celotnem sistemu gulagov. Nedolžna Cilka se sooči z novimi izzivi, ki so strahotno podobni tistim v Nemčiji, le bolj so učinkoviti. Cilka je pridna, se hitro uči, zato jo pod svoje okrilje vzame zdravnica Jelena Georgijevna, ki ji ponudi delo v bolnišnici. V taborišču so ženske izpostavljene izkoriščanju, krutosti grobih moških, zato si med seboj pomagajo, saj vedo, da bodo le skupaj vzdržale. Cilka se vedno žrtvuje za druge, posebno vez sklene z mlado, šestnajstletno Rusinjo Josie, ki ji nesebično in goreče pomaga.
To je pretresljiva, srčna zgodba o pogumu, odločnosti, človečnosti in nenazadnje tudi o ljubezni, ki se rodi sredi te divjine, mraza in surovosti.”

Vsakič, ko iglo potisne skozi tkanino, začuti bolečino zbadanja igle v svojo levico. Še ena številka. Še en kraj. Zdrzne se.
Izgubiš vse. Pretrpiš, kar je ona pretrpela, in potem si še kaznovan za to. Nenadoma se ji igla zazdi težka kot opeka. Le kako naj nadaljuje? Kako naj dela za novega sovražnika? Kako naj gleda ženske okoli sebe, ki so utrujene, sestradane, pobite, na pragu smrti. Toda ona – ona bo preživela. (str. 58)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Cilkina pot.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 54
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 12
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 10

Morda vam bo všeč tudi