Tetovator iz Auschwitza

4,7
(10)
Žanrdružbeni roman, ljubezenski roman, zgodovinski roman
Narodnostnovozelandska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2018
Založba
Prevod Ljubica Karim Rodošek
Ključne besede Zgodovina, Upanje, Koncentracijska taborišča, Trpljenje, 2. svetovna vojna, Ljubezen
Število strani

267

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ljubezen v taborišču groze

Avtorica romana, katerega izvirni naslov je Tattooist of Auschwitz, je rojena na Novi Zelandiji, zdaj pa živi v Avstraliji. Sama pravi, da ko je spoznala Laleta Sokolova, se ji je spremenilo življenje. Laletovo zgodbo, ki jo z lahkoto prebereš v enem dnevu in ki je napisana po resničnih dogodkih, je sprva napisala kot scenarij, pozneje pa se je lotila pisanja romana. Dogajanje v romanu je postavljeno v enega najtežjih in najgrozljivejših časov človeške zgodovine, in sicer v 2. svetovno vojno, natančneje v koncentracijsko taborišče Auschwitz – Birkenau. Tam po spletu okoliščin Lale postane tetovator in mora zato “iznakaziti” telesa svojih ljudi. Glavni osebi v romanu sta Lale in Gita, ki se spoznata v tem grozljivem, nehumanem kotičku na Zemlji, in kjer med njima vzklije ljubezen. Ta grozljiva in hkrati neverjetna zgodba je zgodba o pogumu, upanju in ljubezni. Roman je bil sicer napisan po Gitini smrti. V zaključnih besedah romana je napisano, da si Lale želi: “da se nikoli več ne bo zgodilo.”

Lale se trudi, da ne dvigne pogleda. Iztegne roko in vzame kos papirja, ki mu ga izročijo. Petmestno številko mora vtetovirati na roko deklice, ki mu je izročila listič. Na njeni roki je že številka, toda zbledela je. Zapiči iglo v njeno levico in izoblikuje številko 3, pri čemer skuša biti nežen. Priteče kri. Toda igla ne prodre dovolj globoko in ponovno mora oblikovati številko. Deklica se zdrzne od bolečine, za katero Lale ve, da ji jo povzroča. Posvarili so jih – ničesar ne reci, ničesar ne stori. Obriše kri in v rano zdrgne zeleno črnilo (str. 50).

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Tetovator iz Auschwitza.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 67
Komentarji: 0
Število ocen: 10
Želi prebrati: 17
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 32

Morda vam bo všeč tudi