Podzemna železnica

Žanrdružbenokritični roman, zgodovinski roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaMaribor, 2020
Založba
Prevod Anja Bakan
Ključne besede Afroameričani, Rasna diskriminacija, Združene države amerike, Sužnji, Zgodovina, 19. stoletje
Število strani

382

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

12-13 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Izbranka

Roman nas popelje v 19. stoletje, v Združene države Amerike, kjer na plantaži bombaža v Georgii črnski sužnji trdo delajo in životarijo v nečloveških razmerah. Lastniki posestva, Randallovi, so neusmiljeni beli gospodarji, ki s skrajnim sadizmom in krutostjo disciplinirajo brezpravno delovno silo. Sužnja Cora, sirota, mlada in neuklonljiva, s sotrpinom Caesarjem pobegne. S pomočjo podzemne železnice par prispe na sever države, kjer se njuni poti ločita. Cora na svojem samotnem tavanju v svobodo doživlja težke preizkušnje, v mozaiku dogodkov in usod avtor prepričljivo izriše vzpon belske Amerike, ki temelji na garanju in preliti krvi tisočerih Afričanov. Čeprav je odličnih romanov o kalvariji ameriških sužnjev veliko, pa je prav magični realizem tista dodana vrednost, ki pripoved dela tako posebno. Pravljična podzemna železnica namreč simbolizira mrežo podzemnih predorov in dobrih ljudi, ki so omogočili ubežnim sužnjem človeka vredno življenje na severu, pogosto v Kanadi. Pisatelj si je z nenavadnim romanom o človeški bedi, pogumu pa tudi sočutju in žrtvovanju prislužil več priznanj, med drugim tudi prestižno Pulitzerjevo nagrado.

Gledala je, kako pretepajo fantke in deklice, mlajše od tega, pa ni storila ničesar. Ta večer se je njenega srca spet polastil tisti občutek. Zgrabil jo je, in še preden je njena suženjska plat prestregla človeško, se je kot ščit sklonila čez fanta. Zgrabila je sprehajalno palico kot barjan, ki se bori s kačo, in zagledala okrasek na vrhu. Srebrni volk je razgalil srebrne zobe. V naslednjem hipu palice ni bilo več v njeni roki. Treščila jo je po glavi. Tolkla in tolkla je po njej in tokrat so srebrni zobje zaorali čez njene oči in njena kri je omočila zemljo.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Podzemna železnica.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 33
Komentarji: 0
Število ocen: 9
Želi prebrati: 10
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 10

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja