In ljubezen tudi

4,5
(34)
Žanrdružbenokritični roman, vojni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2017
Založba
Ključne besede Družbene razmere, Ljubezen, Mariborčani, Nacisti, Partizani, Svetovna vojna 1939-1945
Število strani

351

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

11-12 ur

Nagrade

1

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Vojna premaga vse, še vse tiste, ki se vojskujejo. In tiste, ki samo čakajo, da bo minilo

Roman se dogaja med drugo svetovno vojno, kjer se v okupiranem Mariboru prepletejo življenja treh glavnih protagonistov. Sonja in Valentin sta mlada zaljubljenca, intelektualca iz meščanskih družin, ki sanjata o skupni prihodnosti. Naraščajoče okupatorjevo nasilje Valentina primora v odhod med pohorske partizane, kjer v trenutku šibkosti pade v roke orožnikov ter pristane v mariborskih zaporih. Sonja, ki skuša trpinčenega fanta rešiti, prosi pomoči znanca iz otroških let, sedaj zagrizenega SS-ovca Ludwiga Mischkolniga. Nacista, nekoč skromnega Ludeka, dekletova lepota očara, kar ima zanjo pogubne posledice. Preko zgodb glavnih junakov Jančar odstira strašljive podobe vojnega pekla v štajerski prestolnici, v pohorskih gozdovih, v nemškem nacističnem taborišču in med povojnim prevzemanjem komunistične oblasti. Vendar v vojni ni zmagovalcev, ostajajo le ljudje z zlomljenimi dušami, izgubljenim dostojanstvom in kjer se, kot je zapisali Byron v eni od svojih pesmi, še ljubezen utrudi.

Valentin ni povsem razumel. Razumel je, da je pritisk na partizane zmeraj hujši, močnejši, ko so, bolj narašča napetost v dolini, hujši je pritisk nanje, razumel je. A kaj pomeni, da nikomur več ni mogoče verjeti na besedo? Ali nismo tukaj zato, ker smo drug drugemu verjeli na besedo? Ali ni tudi njegova glava, ki jo lahko kadarkoli prestreli nemška krogla, tukaj vsak hip izpostavljena prav zato, ker bi si morali verjeti na besedo? In ta glava je obvezana, po njej so tam spodaj v neki kleti padali udarci. – Storil bom, Vasja. Kar boš rekel, bom storil, da ti dokažem. (str. 155)

Citati

(1)

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 265
Komentarji: 0
Število ocen: 34
Želi prebrati: 24
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 33