Mira ve vse

Žanrantiutopični roman, družbenokritični roman, znanstvenofantastični roman
Narodnostitalijanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2021
Založba
Prevod Dušanka Zabukovec
Ključne besede Distopija, Družbeni nadzor, Ljubezen, Mladostniki, Prihodnost, Tehnologija, Umetna inteligenca, Uporništvo
Število strani

276

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Vsevedna tehnologija

V pričujočem mladinskem romanu vstopimo v svet bližnje prihodnosti, ki si ga zlahka predstavljamo – tehnologija je povsod, pametne naprave so v domovih, avtomobilih, uporabniki so ves čas povezani z družbenimi omrežji, vsi imajo pametne ure, ki beležijo njihove podatke, nekateri imajo tudi možganske vsadke, ki jih neposredno povežejo s sistemom. Obraz te tehnologije pa je asistentka Mira, ki obvladuje vse vidike življenja. Glavni junaki Aleks, Vera, Tom in Pam imajo tipične najstniške težave, so pa tudi člani Fronte, ki organizira upor proti vladajočemu sistemu, Vladi. Italijanskega avtorja Luigija Ballerinija v slovenščini poznamo po knjigah za otroke Gospodična Evforbija in znanstvenofantastičnem romanu za mlade Šifra 2.0. V romanu Mira ve vse nastavi ogledalo digitalni družbi, katere del smo že kar nekaj časa. Ob branju se zamislimo, koliko informacij vsakodnevno delimo s svetom in v kakšno distopično, totalitarno družbo lahko to vodi. Avtor pa poudari tudi ključno vlogo, ki jo ima literatura pri vzgajanju razmišljajočih in kritičnih posameznikov. Glavni junaki se namreč opolnomočijo z branjem klasikov, medtem ko njihovi vrstniki in preostanek družbe pregledujejo samo družbena omrežja. Dostopa do prave literature niti nimajo, saj je vladajoči režim tiskane knjige odstranil, elektronske pa cenzuriral in priredil. Roman je primarno namenjen mladim bralcem, je pa zanimivo branje tudi za odrasle in starše, ki lahko pri svojih otrocih vidijo, kako se je večina njihovega življenja preselila na splet in v digitalne naprave.

S pomočjo vseh izbir na spletu, vseh všečkov, s katerimi je opremil slike svojih stikov, vseh anket, v katerih je sodeloval v zameno za točke zvestobe za spletne nakupe, vseh videov, ki si jih je prenesel, in televizijskih nadaljevank, ki jih je gledal, je Mira izdelala njegov profil s tolikšno točnostjo in natančnostjo, da tega še sam ne bi znal bolje. Miri se vedno posreči, da najde najprimernejši stik, ker ve vse o vseh. (str. 9)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Mira ve vse.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 70
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi