Dobre knjige
5123 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Hotel sem prijeti sonce
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:2

Tone Partljič

Hotel sem prijeti sonce

Ljubljana, Karantanija, 2016

Št. strani: 122


Žanr: mladinski roman, biografski roman, kmečki roman

Narodnost: slovenska književnost

Tone Partljič je naš plodni pisatelj, piše tako za mladino kot za odrasle. Je bivši poslanec, predvsem pa dramatik, saj je bilo v slovenskih gledališčih uprizorjenih ogromno njegovih del. Hotel sem prijeti sonce je zbirka spominskih črtic. V teh devetnajstih iskrenih in hudomušnih zgodbah avtor opisuje dogodke in občutja iz lastnega otroštva, ki ga je preživel v Pesnici. Opisuje svojo skromno družino, predvsem mamo in ata, ki sta se marsičemu odrekla, da bi bilo njemu, bratu in sestri lažje v življenju. Zgodbe se dogajajo v času po drugi svetovni vojni, so preproste in navihane. Knjiga je prvič izšla leta 1981, nato je sledila vrsta ponatisov. V ponatisu iz leta 2016 so dodane še tri druge zgodbe.Odlomek iz knjige

Sladka, lepljiva kepica, ledena kroglica z okusom po malinah se je zdaj umazana topila in kmalu je ostala od mojega sladoleda samo še lužica, taka, kot jo naredijo psički, kadar lulajo. Bil sem tako obupan, da bi mogoče lahko od žalosti kar umrl. Tudi želel sem si. K sreči se to ne zgodi tako hitro.

Nekatere živali kar same zbujajo spoštovanje. Že ko jih imenujemo, se sami od sebe najdejo pridevki, ki kažejo, kako imenitne so. Brhka srna, mili slavček, srebrna riba, srečna pikapolonica, ponosni orel...o levih pa enostavno rečemo, da so -kralji. No, danes, ko ni več dosti kraljev po svetu, bi mogoče lahko rekli: lev- predsednik živali.Nagrajena knjiga: 

zlata hruška 2017

Cobiss povezava


Ključne besede: OTROŠTVO, SPOMINI, PODEŽELJE, HUMOR


Prispeval/-a: Maja Car Marn, Mestna knjižnica Ljubljana
Objavljeno: 7.12.2021 14:01:13
Zadnja sprememba: 3.1.2022 13:33:36
Število ogledov: 2830