Veter z vzhoda

Žanrzgodovinski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Ključne besede Domoznanstvo, Pogrebi, Mariborčani
Število strani

365

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

12-13 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Da le ne bi preveč s severa zapihalo!

Zgodovinski roman Veter z vzhoda pisatelj Tone Partljič postavi v svoje mesto Maribor. Zgodba se dogaja v letih 1933 – 1934, v njej pa opisuje zgodbe malih ljudi v zgodovinsko prelomnih časih. Maribor so po prvi svetovni vojni večinsko zapustili nemško govoreči prebivalci. V mesto se priseljujejo z drugih koncev, predvsem z vzhoda (Goric in Prlekije), pa tudi Primorci, ki bežijo iz okupirane Primorske.
V ospredju so zgodbe dijakov, Pepija, Jožeka, Sergeja, Riharda in Karla, ki živijo v Mariboru. Nekateri bodoči duhovniki, drugi uporniki (mladi komunisti in proletarci), vsak s svojo zgodbo. Tudi v kindergarten proces so nekateri vpleteni. Tragične zgodbe se prepletajo, v ospredje pisatelj postavi tudi nemško vdovo Greto in njeno zgodbo. Posebej se posveti tudi pogrebu generala Maistra in njegovi vdovi Mariji Maister.
Zgodba je zapisana, kot jo zna zapisati le Partljič, preprosto, z izpostavljenim socialnim čutom, ter včasih tudi s kancem šaljivosti.

Iz Slovenskih goric je gor po reki pihal topel vzhodni veter. Pepi ga je čutil skozi svoj rdeči pulover, ki ga je spletla mama. To, da z vzhoda piha gor po Dravi, so pravili stari Mariborčani, je zelo redko. Večinoma je vleklo svežo sapo s tokom Drave od zahoda proti vzhodu. (…) Zdaj pa ravno gor po Dravi pihlja topla sapa, kot da so se vetrovi obrnili. Mar to kaj pomeni? Ne samo veter in vreme, se bo tudi svet obrnil? Če ne letos, pa se bo morda prihodnje leto. Pred velikimi dogodki ali nesrečami so vedno kakšna naravna znamenja, ki jih navadno prezremo. Toda, kaj pa se naj sploh zgodi? Da le ne bi preveč s severa zapihalo!
(str. 113-114)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Veter z vzhoda.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 176
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2