Senca drevesa : roman

Žanrmladinski roman, socialnorealistični roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaBrežice, 2022
Založba
Ključne besede Otroštvo, Prijateljstvo, 20. stoletje, Otroške igre
Število strani

167

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Otroštvo v šestdesetih letih prejšnjega stoletja

Ob branju romana Senca drevesa se vrnemo v šestdeseta leta. Otroštvo takratnih otrok se precej razlikuje od otroštva današnjih, saj je bilo v tistih časih vsakodnevno druženje običajno. Otroci so se veliko igrali na prostem, hulahop obroči in kotalke so bili takrat pravi hit. O spolnosti se ni govorilo, vse telesne spremembe so bile zavite v plašč molka. Svojo pot je v Jugoslavijo našel tudi TV, ki pa si ga niso mogle privoščiti vse družine. Obdobje socializma je prinašalo mnoge dobrine in seveda tudi nepravilnosti.
V tem času živita pripovedovalka ter njena najboljša prijateljica Dava. Dava je bila ves čas drugačna od večine – oče ji je umrl, z mamo se je preselila v novo okolje in tako prišla tudi na novo šolo. Tam je otroci niso sprejeli medse, prijateljico je našla le v pripovedovalki zgodbe, ki nikoli ni omenjena z imenom. Njena mama je imela novega partnerja, Dava je čez čas dobila polbratca. Deklica je bila precej sočutna do ljudi, ki so bili odrinjeni na rob družbe ter do živali. Spoprijateljila se je celo s potepuškim psom. Čeprav ji v šoli ni šlo najbolje, je pisala najboljše spise v razredu. S pripovedovalko sta skupaj opazovali svet in se čudili vsemu. Dava je nekoč, v senci drevesa, omenila prijateljici, da se počuti nevidna, da ona niti sence nima …
Ob knjigi bomo tisti, iz starejših generacij, obujali spomine, mlajši pa bodo spoznali način življenja svojih staršev ali starih staršev. Roman za vse generacije.

Glej tudi:

Kje se začne in kje konča mavrica?
Z Davo sva mavrico videli kot lok življenja, za naju je bila prispodoba poti od rojstva do smrti. Z rojstvom začneš plezati po njenem obodu. Sprva si nizko, nato se vzpenjaš više in više, in ko si na vrhu, se že začenjaš spuščati navzdol. Vrhunec življenja predstavlja le ena točka, le kratek trenutek, vse drugo je na prehodu, vse drugo je rast ali upadanje in na koncu – smrt. (str. 74)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Senca drevesa : roman.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 38
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1