Za nacionalni interes : tri komedije

Žanrkomedija
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2007
Založba
Število strani

174

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Pred leti mi je prijateljica zaupala, kako rada bere dramske tekste. Tokrat sem sama res poskusila – Partljičeve tri komedije, že preizkušene tudi na slovenskih odrih. Kar dela zbirko posebno, je uvod, pisateljevo razmišljanje o komediji na Slovenskem. V zbirki so teksti: Za nacionalni interes, Partnerska poroka in Slikar na vasi. Uvodoma Partljič razloži, zakaj te tri. Ni nujno, da se podate v gledališče, komičnim prizorom se lahko nasmejete tudi od doma. Zakaj ne? Kaj pa poznavanje Prešernovega nagrajenca za življenjsko delo?:)

Toda poglejmo si to omejitev, da mora biti komedija “žlahtna”, če hoče kandidirati za nagrado! Kakšen kriterij pri ocenjevanju komedije je “žlahtnost”? Najbrž bi naj to pomenilo, da ni primitivna. Saj potem tudi ne more biti kvalitetna! Podeljujemo nagrade za roman, poezijo, eseje, mladinsko književnost in nikjer ni pogoja, da bi moral biti roman, pesem, esej “žlahten”. To naj bi bila prav komedija, ki mora že po svoji naravi izzivati, siliti preko okvirja, provocirati! …Je Aristofanova komedija Ženske v skupščini “žlahtna”, kjer v prvem prizoru dva atenska meščana opravljata veliko potrebo pred obzidjem in se pritožujeta nad dnevno politiko in ženskami? Je “žlahten” Sen kresne noči, v katerem se lepotica zaljubi v osla in njegov falus? In Matiček, v katerem poskuša grof na vse načine nežlahtno “pokavsati” Nežko … No, kdo utegne reči, da jo želi “telesno ljubiti na žlahten način”. Komedija zaradi svoje narave ne more biti žlahtna. (str. 11)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Za nacionalni interes : tri komedije.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 23
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0