Moja poletja

Žanrspomini
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaIdrija, 2010
Založba
Ključne besede Spomini, Idrija
Število strani

285

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Avtobiografija Ane Balantič nam predstavi Idrijo avtoričinega otroštva in mladosti. Torej Idrijo pred šestimi desetletji in še dlje v preteklost. S pomočjo besed iz slikovitega idrijskega narečja (zato je knjigi dodano narečno kazalo!) so pred nami slikovite idrijske rudarske hiše z vsem življenjem v njih. Iz že kar literarno naglašene avtobiografije se pred nami razkriva ne samo avtoričino življenje ampak tudi kulturni, gospodarski, stavbni in politično zgodovinski pregled življenja v kraju, ki mu je utrip dajal znameniti rudnik živega srebra. Opisi idrijskih znamenitosti in vseh tistih lokalnih prostorčkov, ki so tako dragi Idrijčanom in avtorici, so tako nazorni, da nas kar vabijo, da bi si ta kraj ogledali kar z njeno knjigo v roki. Pred našimi očmi zaživijo pisateljičini starši, stari starši, ob tem pa še cela vrsta človeških usod sorodnikov in znancev, prikaže pa še celo vrsto legendarnih idrijskih »originalov«, tako moških kot ženskih. Z zapisanim je Ana Balantič tako ohranila spomine ne samo na svojo družino, pač pa tudi na bogato dediščino kraja samega.

Že itak smo bili posebno mesto, tako zelo odmaknjeno od ostale civilizacije, zato smo imeli pa še svoje toplice v Sagah. Tako so hudomušneži poimenovali veliko pravokotno zgradbo, ki je z visokimi okni in vhodom, ki je segal skoraj do strehe, kraljevala na tisti peščini zraven nekdanjega jaška Inzaghi. V njej razporejene kabine s tuši so bile takrat očiščevalni kraj za meščane…. Kot na božjo pot smo vsako soboto romali v Toplice. Oboroženi z vsem orodjem proti umazaniji smo posedali v čakalnici, da smo prišli na vrsto. (str.133)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Moja poletja.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 6
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja