Odrezana sreča

Žanrnovela, spomini
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaIdrija, 2013
Založba
Ključne besede Spomini, življenjske zgodbe, Idrija
Število strani

351

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Knjiga prinaša niz dragocenih življenjskih zgodb vsakdanjih ljudi na Idrijskem v minulih desetletjih. Zapisane zgodbe so pripovedovalci zaupali avtorici, ker jih je prepričala s svojo življenjsko izpovedjo. Zaupane zgodbe so največkrat trpke in trde, kakršno je bilo življenje v teh odročnih krajih in grapah, v tesnih rudarskih hišah in v rudniških jaških globoko pod mestom. Pa vendar jim zna avtorica dati pozitivna vrednostna sporočila, zato bralca vseeno napolnijo s prepotrebnim optimizmom.
Drugi del knjige, razne novele, je bolj literarno obarvan Tudi tu so življenjske zgodbe polne neverjetnih zapletov in razpletov, vendar glavni junaki niso več osebe z imenom in priimkom iz avtoričinega domačega okolja.
Tudi to knjigo bogati pestri idrijski dialekt, zato ji je dodan slovarček narečnih izrazov.

Takrat, ko še ni bilo sestre Rožice, je tata zvečer, ko sta z bratom že ležala, stopil med njuni postelji, v rokah je držal violino in zaigral. Na obrazu mu je sijala neskončna milina in oči so mu žarele, kot da je v tistih melodijah največja sreča, ki jo še lahko da družini. (str. 132)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Odrezana sreča.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 15
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja