Dobre knjige
5123 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Androidi čutijo v barvah
Prelistaj


Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,0
Št. ocen:1

Jaka Tomc

Androidi čutijo v barvah

Domžale, Proksima, 2020

Št. strani: 261


Žanr: fantastični roman

Narodnost: slovenska književnost

Tako realna, da bi bila lahko resnična in tako človeška, da ni nujno, da govori o umetni inteligenci

Kljub temu, da se najnovejši roman slovenskega pisatelja Jake Tomca dogaja v ne tako zelo oddaljeni prihodnosti, ga lahko beremo kot odsev časa oz. konkretne situacije, v kateri se (zahvaljujoč virusu Covid-19) nahajamo danes ter tudi kot nepopačeno sliko ljudi, ki nas obkrožajo in nas "usmerjajo" v tem trenutku. Tomčevi stavki so nežni, poetični ter hkrati realni in nam na eleganten način "še toplo" servirajo realnost, ki nas obdaja tukaj in zdaj. Kljub temu, da so glavni junaki romana androidi, torej roboti, ki so zaradi uporabe umetne inteligence skoraj enaki ljudem oz. jih (prav nič kavalirsko) prekašajo, je njihovo dojemanje ljudi, njihovih dejanj in vzgibov pravilno, neolepšano in niti malo krivično do človeške rase. V bližnji prihodnosti, ki nam jo v romanu slika Tomc, so ljudje ustvarili androide, ki so ljudem svet in življenje polepšali, jih rešili pred težavami kot so onesnaženje in vojne, a ljudje (ki se vedno nečesa plašij(m)o), se androidov bojijo in čakajo primeren trenutek, da bi se jih znebili. Ko se zgodi umor človeka, ki naj bi ga zakrivil android, dobijo tisti, ki androidom nasprotujejo, se jih bojijo in jih sovražijo, iztočnico za uničenje te nove vrste bitij. Jim bo uspelo ali bo umetna inteligenca prelisičila/premagala naše pleme? Roman, ki ga lahko berete kot znanstveno-fantastično poslastico (ki se lahko postavi ob bok marsikateremu delu katerega od tujih piscev v tem žanru) ali kot v lepe, polnopomenske stavke in prihodnost zavito prispodobo današnje realnosti.Odlomek iz knjige

Kako mu razložiti, da superiorna inteligenca ni nobena grožnja in da so filmi o morilskih robotih zgolj plod domišljije? Ne bi smeli soditi vseh živih bitij po sebi. Živali ne poznajo zlobe. Androidi ne poznajo sovraštva. (str. 10)

Ljudje so ovce, to dobro veva oba. Mediji jim bodo prodali zgodbo o prijaznem človekoljubnem robotu in oni jo bodo brez težav kupili. (str. 43)

Fikcija je najboljši vir učenja. Domišljija aktivira dele možganov, ki sicer spijo. (str. 74)Cobiss povezava

Glej tudi

link O knjigi na avtorjevi spletni strani
link Založba o knjigi


Ključne besede: PRIHODNOST, ANDROIDI, SOČUTJE, UMETNA INTELIGENCA, ČLOVEŠTVO, ROBOTI, ROBOTIZACIJA, SOŽITJE


Prispeval/-a: Katra Hribar Frol, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Objavljeno: 22.9.2020 12:42:55
Zadnja sprememba: 14.10.2021 11:48:46
Število ogledov: 2680