Dobre knjige
5052 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Cilkina pot
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,8
Št. ocen:4

Heather Morris

Cilkina pot

Ljubljana, Hiša knjig, 2020

Št. strani: 413 str., [31] str. pril.


Prevod: Ljubica Karim Rodošek


Žanr: družbeni roman, zgodovinski roman, ljubezenski roman

Narodnost: novozelandska književnost

Moč volje, poguma in upanja

Avtorica romana Tetovator iz Auschwitza je napisala nadaljevanje zgodbe. Po pripovedovanju Laleta Sokolova, junaka prve knjige, je zapisala kruto zgodbo njegove rešiteljice Cecilie Klein - Cilke. Po vojni Cilko obtožijo, da je "spala s sovražnikom" in ji dosodijo kazen za kolaboracijo. Pošljejo jo na dolgo in naporno pot do sovjetskega taborišča Vorkuta v arktičnem krogu, kjer jo čaka več let prisilnega dela. To je bilo eno največjih in najbolj krutih taborišč v celotnem sistemu gulagov. Nedolžna Cilka se sooči z novimi izzivi, ki so strahotno podobni tistim v Nemčiji, le bolj so učinkoviti. Cilka je pridna, se hitro uči, zato jo pod svoje okrilje vzame zdravnica Jelena Georgijevna, ki ji ponudi delo v bolnišnici. V taborišču so ženske izpostavljene izkoriščanju, krutosti grobih moških, zato si med seboj pomagajo, saj vedo, da bodo le skupaj vzdržale. Cilka se vedno žrtvuje za druge, posebno vez sklene z mlado, šestnajstletno Rusinjo Josie, ki ji nesebično in goreče pomaga. To je pretresljiva, srčna zgodba o pogumu, odločnosti, človečnosti in nenazadnje tudi o ljubezni, ki se rodi sredi te divjine, mraza in surovosti."Odlomek iz knjige

Vsakič, ko iglo potisne skozi tkanino, začuti bolečino zbadanja igle v svojo levico. Še ena številka. Še en kraj. Zdrzne se.
Izgubiš vse. Pretrpiš, kar je ona pretrpela, in potem si še kaznovan za to. Nenadoma se ji igla zazdi težka kot opeka. Le kako naj nadaljuje? Kako naj dela za novega sovražnika? Kako naj gleda ženske okoli sebe, ki so utrujene, sestradane, pobite, na pragu smrti. Toda ona - ona bo preživela.

(str. 58)

Cobiss povezava


Ključne besede: ZGODOVINA, TRPLJENJE, UPANJE, LJUBEZEN, SOVJETSKI GULAGI


Prispeval/-a: Zdenka Krautič, Knjižnica Lenart
Objavljeno: 21.5.2020 14:39:04
Zadnja sprememba: 14.9.2022 13:37:35
Število ogledov: 5367