Hiše in drugi prosti spisi

Žanrkratka zgodba
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Ključne besede Proza, Spomini, Pripovedovanje, Dom
Število strani

119

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Čas je mogoče suniti nazaj

K zapisovanju zgodb so avtorja pravzaprav vodile kar njegove pesmi. Jure Jakob je namreč pesnik. In ko pesnik razmišlja o svoji poeziji, lahko nastanejo bodisi nove pesmi ali pa – zgodbe. Jure Jakob jih je spretno pomešal s spomini na svoje otroštvo, mladost, na bivanje v različnih mestih ali krajih, hišah, stanovanjih. Kje torej je tisti kraj, kjer se zasidramo, poženemo korenine, kakšen ta kraj je in kaj nam pomeni? Koliko nam pomeni stik s preteklim, še sploh, če se spomini nanašajo na kraj, kjer smo odraščali in za katerega je bilo predvideno poganjanje korenin, kot v časih, ko je tako pač bilo in so le redki odhajali v beli svet? Jure Jakob nam razgrne pokrajino okrog Vitanj, ki jo je že kot otrok spoznal do žareče obisti peš ali s kolesom. Njegovo poznavanje vsakega drevesa posebej, od smrek, tis, jablan, orehov, bukev in macesnov, ponuja stapljanje z drevesnimi duhovi. Vse poti, stezice, brvi, jarki in grabni in hiše, ki so legle k počitku, zrastejo pred nami, kot da smo tam, na mestu samem in hodimo, kot hodi avtor. Potem obdelujemo vrt, sejemo in zasajamo v zemljo ne samo seme in sadike, temveč tudi roke. Z njimi naredimo jamico, kamor bodo pognale tudi naše korenine. Avtorjeve korenine sicer poganjajo tudi v Ljubljani, a daje nam vedeti, da nas tisto, kar smo nasledili, zasleduje. Skupaj s čutenjem narave in spomini nas to nasledstvo sladko ujame v svojo mrežo. Mrežo zadovoljstva, v kateri se nežno zibamo, vse dokler ne obmirujemo. Zbirka kratke proze Jureta Jakoba je tako sveža in hkrati tako polna, da ne more razočarati. Pesniško nežno je zgrajena v počasnem ritmu, ki ne dovoljuje prehitevanja, kvečjemu postanke in globoke vdihe svežega zraka. Razočarani niso bili niti kritiki, ki so avtorju za pričujočo knjigo podelili nagrado kritiško sito.

Vsi smo zelo hitri. Tisti, ki za premikanje še uporabljajo noge, jih premikajo zelo hitro, ne s hojo, ampak s tekom. Hodijo starci in zelo majhni otroci. Ker smo tako izmojstrili različne načine premikanja, si domišljamo, da smo spremenili tudi razdalje. Kar seveda ne drži. Razdalja med Stranicami in Vitanjem je do pičice ista, kot je bila pred tisoč ali pa petnajstimi leti. Razdalje niso v glavah, kot se rado reče. Razdalje so. Tudi v duhu jih lahko premagamo, a le, če jih prej izkusimo. Preden se lotimo zapletenih računov, se moramo naučiti šteti, potem pride poštevanka in tako naprej. Korak za korakom. Duh, ki ne zna hoditi, nima izkušnje. Marsikje se znajde, vendar tistega ne pozna. Še stati ne zna zares. Ne bo obstal. Ko bo stopil na tla, se bo takoj spotaknil.
(str. 51)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Hiše in drugi prosti spisi.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 34
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Dela avtorja

Faruk Šehić, Uroš Zupan, Jasmin B. Frelih, Andrej Nikolaidis, Davorin Lenko, Dragan Velikić, Jurij Hudolin, Suzana Tratnik, Peter Semolič, Ana Pepelnik, Tina Vrščaj, Jure Jakob, Ana Schnabl, Tatjana Gromača

Antologija tesnobe