Zgodbe ob kuhinjski mizi : zdravilne zgodbe

Žanrpoučna kratka proza, kratka zgodba
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaNova Gorica, 2004
Založba
Prevod Vera Čertalič
Ključne besede Ljubezen, Pripovedovanje, Sočutje, Zdravilnost, Terapevtska uporaba, Zgodba
Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Knjiga, ki vas bo prevzela

Včasih so se ljudje družili ob kuhinjski mizi in se pogovarjali. Bližina drugih je bila blažilna, poleg tega so s pripovedovanjem zgodb prenašali modrosti in izmenjavali izkušnje.
Avtorica knjige je zdravnica, profesorica medicine in terapevtka, ki se zaveda zdravilne moči zgodb … Kot zdravnica težko bolnih ljudi je odkrivala globine človeške duše. Pojasni tudi, kako pomembno je zares poslušati sogovornika. In kako v ključnih trenutkih lahko padejo maske, ljudje pa v sebi odkrijejo prej neznane moči.

Neka moja pacientka mi je povedala, da so jo ljudje, medtem ko jim je pripovedovala svojo zgodbo, pogosto prekinjali z besedami, da se jim je nekoč zgodilo nekaj čisto podobnega. Njena bolečina je ironično postala njihova zgodba. Sčasoma se je prenehala pogovarjati z večino ljudi. Bilo je preveč samotno. Poslušanje povezuje. Ko prekinemo drugega, da bi mu povedali, da ga razumemo, premaknemo žarišče pozornosti nase. Ko poslušamo, ve, da nam je mar. Mnogi rakavi bolniki priznavajo, koliko lažje jim je, če imajo koga, ki jih samo posluša.
Naučila sem se, da se tudi na jok odzovem s poslušanjem. Prej sem običajno segla po robčkih, nato pa sem uvidela, da je ponujanje robčka mogoče le način utišanja, da jih z robčkom vabim ven iz žalosti in žalovanja. Sedaj samo poslušam. Potem ko izjočejo vse, kar morajo izjokati, me najdejo ob sebi.
Te preproste stvari se nisem naučila tako zlahka. Zagotovo je bila v nasprotju z vsem, kar so me učili v otroštvu. Mislila sem, da ljudje poslušajo samo zato, ker so preveč plašni, da bi spregovorili, ali ker ne poznajo odgovora. Pogosto ima ljubeča tišina večjo moč zdravljenja in povezovanja kot večina dobronamernih besed.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zgodbe ob kuhinjski mizi : zdravilne zgodbe.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 33
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 8
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 7