Taksi

4,2
(10)
Žanrdružbeni roman
Narodnostegiptovska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2012
Založba
Prevod Barbara Skubic
Ključne besede Taksiji, Zgodba
Število strani

201

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Peljati se s taksijem po aveniji Življenje.

Avtor romana Taksi je dober opazovalec in poznavalec egiptovske družbe. Še najbližja mu je kairska, kajti tam tudi živi in deluje. Taksi je knjiga zgodb kairskih taksistov. Je knjiga njihovega stapljanja z življenjem, je predstavitev tamkajšnjega sveta in družbe v celoti in hkrati mnogih posameznikov. Halid Al Hamisi, ki se rad vozi s taksiji, je vsekakor dober poslušalec in zapisovalec, ki ga zanima življenje, kakor se odvija na ulicah, med preprostimi ljudmi. Kairčani znajo, nekateri pa tudi ne ali pa tega ne zmorejo, trezno, odprto, svobodno razmišljati. Veliko zgodb, ki sestavljajo roman, je pospremljenih s šalami na račun politike, vlade, celotne organizacije države in birokracije. A režim je tudi v Egiptu v pozoru, zato si tudi avtor ni upal zapisati prav vsega, kar je slišal od taksistov. Mimogrede bi si lahko nakopal zaporno kazen zaradi obrekovanja kakšnega veljaka. V oseminpetdesetih zgodbah tako potonemo v resnični svet ulice, ki je še kako različen od sveta konferenc, televizijskega poročanja, sveta, ki je namenjen odstotku tistih, ki vladajo. Množice pa živijo svoje sreče, žalosti, trpljenje, ukradene trenutke zadovoljstva. In dobro vedo, da na svetu ni nič hujšega od večine, ki molči v svoji tišini. Mnogi so mnenja, da je knjiga uvod v arabsko pomlad. Taksi je v Egiptu ena najbolj popularnih in branih knjig. Ker podaja resnico.

Glej tudi:

Bil sem na trgu Safir v Heliopolisu in mimo mene je šel taksi pa še eden in ustavil sem tretjega. Komaj sem se namestil poleg voznika, me je ta začel spraševati, zakaj sem izpustil avtomobila, ki sta peljala neposredno pred njim. Odgovoril sem mu, da so novi avtomobili, na primer suzuki ali hyundai, zame premajhni in da imam raje stare avtomobile, na primer fiat 1400 ali peugeot 504 in podobne.
Taksista je zgrabila nostalgija po starih časih, časih, ko je bil taksi dragocenost, zdaj pa se mora desetkrat obrniti, preden najde potnika.
“Vse to je iz časa, ko so izdali odločitev, da lahko vsak avto postane taksi. Takrat so vsi, ki lezejo in grejo, postali taksisti; taksist je postal poklic za tiste, ki niso imeli poklica, čista katastrofa.”

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Taksi.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 51
Komentarji: 0
Število ocen: 10
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 15