Mesto v ogledalu

Žanrdružinski roman (tudi rodbinski)
Narodnosthrvaška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2013
Založba
Prevod Stanka Rendla
Ključne besede Družinski odnosi
Število strani

358

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Vedrina smrti v družinskem nokturnu

Koliko je avtorja v njegovem delu? V kolikšni meri lahko drži tista »zlajnana«, da je neko prozno delo zgolj plod avtorjeve domišljije in da se je takisto dogodilo tudi osebam, ki v delu nastopajo? Ali je kaj takšnega sploh možno napisati? Na videz lahka vprašanja, na katera pa je vendarle težko odgovoriti. Mirku Kovaču so bralci precejkrat očitali, da se v njegovih delih prepoznajo, precejkrat so mu tudi očitali, da laže in s tem izkrivlja resnico in jo prilagaja svojim potrebam. Sam avtor se s tem ni preveč obremenjeval, saj je prav v tem videl tisto dodatno razsežnost, ki je nujen (pred)pogoj za nastanek dobre literature. Večkrat je omenil, da je bilo natančno opazovanje ključnega pomena za njegovo ustvarjanje. Šele kasneje prideta v poštev razstavljanje in sestavljanje. Včasih je liku odvzel kakšno od značajskih lastnosti, a še večkrat jim jih je dodajal in kdaj pa kdaj pri kakšni pretiraval. Odvisno od potreb, da bi čim bolj zadostil specifikam, ki si jih je v svoji poetiki zadal. Za Mesto v ogledalu je rekel, da je njegov zadnji roman, v katerem se loteva problematike razmerij znotraj svoje družine. Pravi, da je s tem poglavjem v svojem pisanju zaključil, da je nastopil čas za nove, druge tematike. A ta čas ni nikoli nastopil. Mesto v ogledalu je avtorjev poslednji roman. Roman, v katerem je nastavil ogledalo svoji širši in ožji družini, nastavil ogledalo prebivalstvu kraja, v katerem je preživel svoje otroštvo, nastavil ogledalo človeški hipokriziji, religijam (v vsej njihovi manipulativnosti), političnim sistemom (v vsej njihovi represivnosti) in nacionalizmom (v vsej njihovi omejenosti). To je tudi roman, v katerem se v ogledalu zasvetlika odsev Dubrovnika, kot fantazme nekega lepšega in boljšega sveta, ki je tako blizu, pa vendarle pre(daleč). V ogledalu.

»Moral sem petehu puščati kri,« je rekel in se zasmejal. Nisem razumel, o čem je govoril in kaj je to pomenilo, vendar sem si njegove besede zapomnil; tega stavka in topega izraza na njegovem obrezu nisem pozabil in tudi pozneje sem kaj takega večkrat slišal; sam sem govoril klateški jezik in sem zahajal v slabo družbo, toda prispodoba »puščati petehu kri« me je vedno odbijala, njen pomen, če sem ga dobro razumel, pa je bil beden in prav nič duhovit. Vsakdo med nami sliši najrazličnejše nesmisle, najhuje pa je, da si nekatere zapomnimo. (str. 207)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Mesto v ogledalu.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 28
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Dela avtorja