Usodni ovinek

Žanrljubezenski roman, romantični roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaDob pri Domžalah, 2006
Založba
Ključne besede Ljubezen, Usoda, Smrt, življenjske zgodbe, življenjske spremembe, Nesreče, Družina
Število strani

425

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

14-15 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Usoda, stvar naključja?

Nicholas Sparks, ki velja za enega najbolj priljubljenih romantičnih pisateljev, je v svojem petem romanu, Usodni ovinek, prepletel dve osamljeni duši, dve življenji, katerima je usoda presekala ustaljene tirnice. To ni samo ljubezenska zgodba, je tudi zgodba o odpuščanju in o ponovnem življenju po izgubi najbližjega. Šerifov namestnik Miles Ryan in njegov sin Jonah sta izgubila ženo ter mamo nekega poznega popoldneva, ko je med tekom v njo trčil avtomobil. Od tistega trenutka se je za njiju spremenilo življenje. Miles je otrpel, dve leti je živel v osamljenosti in jezi, k življenju ga je držala le skrb za sina in iskanje krivca za smrt njegove Missy. Vse dokler v njihovo mesto ni prišla nova učiteljica Sarah, ki je v sebi prav tako nosila bolečino; želela je začeti življenje na novo in pozabiti na bolečo ločitev od moža. Čustveni bolečini, ki sta jo čutila Miles in Sarah, sta želeli ozdraviti, predvsem pa izginiti. Počasi sta se začela zbliževati, Jonahu sta nudila oporo in pomoč, saj je po mamini smrti v šoli močno nazadoval. Tudi Jonah je videl v očetovih očeh, da bi morda Sarah pregnala vso žalost okoli njiju. Prvič po dolgem času se je Milesu zdela sedanjost lepša od preteklosti, a s Sarah nista mogla vedeti, da se bodo prihodnji dogodki kljub njuni pripravljenosti, da preteklost pustita za seboj, zarotili proti njima in jima to onemogočili. In navsezadnje je to tudi izpoved ključne osebe, ki je bila ob nepravem času na nepravem mestu. Je možno odpustiti sebi in drugim?

Navdih za zgodbo je Sparks črpal od svojega svaka, ki je kot vdovec sam ostal prepuščen vzgoji otrok. Zgodba je prav tako napisana v prvi in tretji osebi, kjer pripovedovalec v prvi osebi ostane neznan do konca romana.

Prevod dela: A bend in the road.

Čeprav je v življenju že toliko pretrpela, bo morala Milesu povedati resnico – in ker je njen brat ubli njegovo ženo, bo morda izgubila še njega. Nikoli je ne bo mogel videti v isti luči kot poprej. Je prav, da jo bom žrtvoval? Bila je nedolžen opazovalec. Ko bo slišala moje besede, bo nerešljivo ujeta med ljubeznijo do Milesa in ljubeznijo do mene. Čeprav tega nikakor nisem želel storiti, nisem imel druge izbire. (str. 332)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Usodni ovinek.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 142
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5

Dela avtorja