Košček čokolade v pasji dlaki

Žanrdružbeni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2018
Založba
Ključne besede Družina, Družinski odnosi, Posvojitev
Število strani

177

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Slovenske pisateljice, ki je dolgo živela v Združenih državah Amerike in na univerzi Berkley predavala skandinavistiko, pred tremi leti še nismo poznali, nato pa je presenetila in navdušila s svojim prvencem Dva brata, trije svetovi, biografskim romanom o družini, ki jo je po drugi svetovni vojni razdelila ideologija. Sedaj nadaljuje trend navdihujočega pisanja z delom, ki bi mu lahko podtaknili empirično zveneči podnaslov »Mikroanaliza posvojitve«. Tako natančno, kompleksno, z različnih vidikov, a z veliko mero empatije se namreč v njem loteva problematike posvajanja otrok. Zakonski par iz Kanade, ona je Slovenka, se odloči za posvojitev štiriletne ruske deklice. Prikazane so razmere, iz katerih je otrok prišel, uradni postopki, ki prej odvračajo, kot pa spodbujajo, in predvsem dolgo obdobje prilagajanja otroka na nove starše in obratno, prava cona somraka, polna tujosti, strahu, pod površjem prežečih travm, pa tudi drobnih, drobnih korakov zbliževanja. Pred bralcem se odvrti dvajset let dinamike družine, ki se je razširila še z drugo hčerko, prav tako rusko siroto. A roman ni le to, prikazan je današnji globaliziran, vendarle še vedno razlik poln svet, prepad med bogatim zahodom in revnim vzhodom in prediskutiran očitek, ki ga je v romanu deležna mati – posvojiteljica: da oziroma ali so mednarodne posvojitve vendarle tudi oblika kolonizacije. Branje, ki še dolgo pušča sledove.

“Dneve, tedne in mesece zdaj razlikujemo po najpomembnejših mejnikih. To so boljši krvni testi, ozdravljeni ekcemi, čistejši zobki, veselejši nasmeh, spontan objem, deseturni spanec, nova beseda. Med njimi so nesporazumi, trenja, tišine, prepiri, neizraženi občutki. Cepetanja in vreščanja.” (str. 48)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Košček čokolade v pasji dlaki.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 18
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi