Babuškin kovček

Žanrdružbeni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2017
Založba
Ključne besede Matere in hčere, Družinska saga, Družina
Število strani

364

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

12-13 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Skozi spomine v sedanjost

Družinska saga, 20. stoletje. Štiri generacije žensk, tako različnih, a tako zelo povezanih. Vsaka je odmev prejšnje in delčka stoletja, ki ji je narekovalo utrip življenja. Nobeni ni bilo lahko. Njihove sanje so se vse prevečkrat morale ukloniti trenutnim razmeram v trenutnih državah. Le zadnja je bolj svobodna v svojih odločitvah. A tudi svet je zdaj že drugačen in mirnejši, malo širši, vsaj zdi se tako. V petih delih romana potujemo skozi preteklost in tudi sedanjost z Bibi, Mijo, Sofijo in Magdaleno. Prav vsaka je svoji naslednici dala delček sebe. Politične in družbene okoliščine pa so bile tiste, ki so jih še dodatno oblikovale. Zagotovo pa je potovanje med svoje prednice svojevrstna oblika sprejemanja življenja, ki jim je bilo dano, pa tudi iskanje odpuščanja, najsi bo to tisto predsmrtno ali tisto, ki, če si dovolj močan, pride sproti in naredi življenje znosnejše, lahkotnejše, pomirjujoče. Roman lahko začnemo brati s katerokoli zgodbo. Vedno bomo znali sestaviti pravilno zaporedje dogodkov in protagonistk, odložiti njihov kovček tam, kjer je to potrebno. Kot babuške, ki bivajo ena v drugi in hkrati skupaj, se zgodbe sestavijo v krasno rodbinsko sago, prežeto s tegobami, nesrečami, vojnami, ljubeznijo, zmedenostjo in odločnostjo.

Glej tudi:

Sofija se sprašuje, ali je tisto, kar je Magdalena napisala v pismu, lahko res. Že več let ne govorita. Dramatičnih Magdaleninih pisem, ki kličejo na pomoč, rotijo za odpuščanje ali se prepirajo, je bilo že veliko. Odgovor, kakršenkoli, je bil vselej vržen v črno jamo, v kateri domuje Vsezaman. Tudi Bibi ne ve, kako je z Magdaleninim zdravjem. Ona naj gre in poizve, saj je Magdalena njena mama. Sofija se bo potem pozanimala pri Bibi. Potem bo odpisala. Za zdaj pa roka noče. Razum noče. In srce? Sploh ne.
(str. 151)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Babuškin kovček.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 13
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja