Dragi John

Žanrromantični roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2009
Založba
Ključne besede Družina, Ljubezen, Hrepenenje, Vojna, Združene države amerike
Število strani

351

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

John Tyree je mlad, postaven in preprost vojak, ki živi sam z očetom v Severni Karolini. Za vojsko se odloči pri letih, ko večina študira. Težka odločitev je povezana s pomanjkanjem skupnih točk z očetom, strahom razočaranja le-tega ter zamudo nadaljnjega izobraževanja. Po nekaj letih služenja vojski spozna Savannah Lynn Curtis, izobraženo, prijazno, empatično in odločno rjavolaso lepotico, ki je protiutež njegovim karakternim posledicam iz vojske. Savannah je zelo povezana s svojimi starši in vestno izpolnjuje njuna pričakovanja o njenem življenju. Z Johnom doživita idealno ljubezen, ki kljubuje vsakdanjim oviram in preprekam. Preživita krasno poletje, njuno romanco pa prekine njegova vrnitev na delo in usodni 11.september. Uspešnica, po kateri je posnet tudi film, nas popelje v svet večne ljubezni, ki jo spremljamo skozi Johnove oči.
Knjigo z izvirnim naslovom Dear John, je prevedel Miro Mrak, založila pa Mladinska knjiga leta 2009. Sparks se tudi v tej knjigi ne loči od svoje tipične ljubezenske tematike, ki jo preplete s politično in zgodovinsko. Zgodbo je želel približati tisočim bralcem, nastala pa je na podlagi njegovega vprašanja, zakaj ne morejo sorodne duše biti skupaj. Ozadje zgodbe o Johnu in Savannah sloni na starejših ljubezenskih zgodbah, v katere so se vmešale tedanje življenjske razmere (vojska, pomanjkanje, slaba komunikacijska sredstva,…).
Nicholas Sparks je eden najpopularnejših avtorjev. Na univerzi Notre Dame je dokončal študij poslovnih financ. Ko se je poškodoval, je napisal svoj prvi roman, ki pa za razliko od Beležnice (prvi objavljeni roman), ni bil objavljen. Ima ženo Catherine, skupaj imata pet otrok. Z družino živi in deluje v Severni Karolini, ZDA.
Njegova dela so svetovne uspešnice, ki so prevedene v več kot petdeset jezikov. Njegova najbolj znana dela so Sprehod, Beležnica, Ljubezen v steklenici, Izbira,…Po večini njegovih knjig so posneti tudi filmi (Poslednja pesem, Beležnica, Talisman, Varno zavetje, Najboljše v meni,…).
Ob branju prepoznavamo Nicholasove tipične literarne lastnosti ter urejen časovni preplet zgodbe. Knjiga ne slovi po posebni oblikovanosti. Sparks se trudi v bralcu vzbuditi ter vplivati na čustva in domišljijo. Da bi nam še bolj približal malo drugačen vidik, knjigo napiše skozi moško pripovedovanje, utemeljevanje, samogovore in izpovedovanje.

Glej tudi:

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Dragi John.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 55
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 10

Dela avtorja