Tri novele

Žanrnovela
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaAjdovščina, 2012
Založba
Ključne besede Svetovna vojna 1939-1945
Število strani

101

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Julija 1945 je Danilo Lokar poslal Božidarju Jakcu noveli Za frontami in Brata, ki skupaj z že prej poslano novelo Sodni dan na vasi tvorijo nekakšen triptih iz življenja v vipavskih vaseh v času druge svetovne vojne še pod italijansko zasedbo. Novele so bile sicer v malo drugačnem kontekstu natisnjene šele več kot desetletje kasneje v knjigi Sodni dan na vasi, za katero je pisatelj leta 1959 dobil Prešernovo nagrado. V ponatisu leta 2012 so novele izšle tako, kot je želel pisatelj.
Danilo Lokar, sicer zdravnik v Ajdovščini, je v intervjuju dejal, da je pisal samo, kar je videl, česar ni videl, o tem ni pisal. Toda vse, kar je videl, je v sebi neštetokrat premlel, predelal, domislil in izpod peresa je tako nastalo vedno znova in znova veliko različnih krajših ali malo daljših literarnih del. Tako je bilo tudi s požigom vasi Ustje avgusta 1942. Dogodek je postal tematsko izhodišče za literarno obdelavo, ki je kljub časovni oddaljenosti blizu tudi sodobnemu bralcu, saj, kot je zapisala Ivana Slamič v spremni besedi, sta zlo in dobro v vsakem človeku, da pa je posameznik v trenutku, ko je ogrožena njegova korist, sposoben ravnati v nasprotju z vsemi etičnimi načeli. V takih trenutkih se izkaže, koliko je posameznik v času in prostoru še človek.

“Zublji ognja in gore dima na taboru pri Svetem Janezu pojemajo. Popoldan je vroč, jasen, suh, krasen poletni dan v avgustu. Dim tišči k tlom, ljudje pri cerkvi meže od solza. Otroke pokrivajo z jopiči ali krili, da jih ubranijo pred silnim žarom. Poročnik Torelli šteje in pregleduje. Dvaintrideset mož stopi iz gneče in se uredi v vrsto. Vojaki korakajo pred njimi in za njimi.
Nato se vzdignejo ženske in otroci. Dolga je vrsta. V sredi gre preobložena pletena zibka, dve deklici jo nosita omahovaje. Zadaj je voziček za dojenčka. Preobremenjen se ziblje in cvili.
Tako gredo čez polje.” (str. 42)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Tri novele.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 24
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 0

Dela avtorja