Ostala bom tu

Žanrdružbeni roman, personalni roman, zgodovinski roman
Narodnostitalijanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Prevod Mina Mušinović
Ključne besede Družina, Odnosi med spoloma, Svetovna vojna 1939-1945, Fašizem, Nacizem, Matere, Poplave, življenje na podeželju
Število strani

204

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Zapis iz globin

Zgodba se posveti dogajanju, ki je umeščeno v čas pred, med in po drugi svetovni vojni na Južnem Tirolskem. Glavna junakinja Trina, domačinka vasice Curon, pripoveduje svojo zgodbo tako, da bralca na vsake toliko opomni, da je njena zgodba namenjena točno določeni osebi – njeni hčerki. Trinino življenje je od študijskih dni naprej preplet tragičnih okoliščin, neverjetnega poguma in stalnih preizkušenj duha. Kar loči ta roman od drugih zgodovinsko navdahnjenih zgodb je Trinina prvoosebna izpoved, ki bralca nagovarja: opiše svoja študijska leta, tkanje prijateljskih vezi, ilegalno poučevanje otrok v času italijanskega fašističnega režima, čas zaljubljenosti, rojstvo otrok, nenadno izgubo, mizernost življenja med in po vojni, čas gradnje jezu in prisilni eksodus iz lastnega doma, ko vas poplavi.

Pisatelj Marco Balzano mojstrsko izrazi bolečino in vztrajnost svoje glavne junakinje s prepričljivim, samozavestnim stilom, ki v bralca zareže na pravih mestih. Naslanja se na resnične zgodovinske dogodke – leta 1950 je elektropodjetje Montecatini zgradilo jez, kar je vasico Curon posredno pokrilo z umetnim jezerom. Danes ga poznamo kot jezero Resia, iz katerega gleda samo še zvonik vaške cerkve. Poleg Trinine osebne zgodbe pisatelj izpostavi ozadje zgodovinskega dogajanja tudi preko drugih likov, njihovo stisko in nemoč ohraniti domove in polja, ki so bila zanje smisel in glavni vir preživetja.

Marco Balzano je učitelj in pisatelj, rojen leta 1978 v Milanu. Piše eseje, poezijo in prozo. Ostala bom tu je eden izmed njegovih štirih romanov, zanj pa je prejel številne italijanske in mednarodne literarne nagrade.

“Poskusila sem mu vzeti zvezek iz rok, a me je zgrabil za zapestje. Ni hotel, da bi se ga dotaknila. Lepo je risal, imel je mehko potezo, ki je postajala močnejša okoli oči in ust. Na nekaterih listih so bile le tvoje roke. Na enem čevlji z mašno, ki sem ti jih kupila za obhajilo. Na drugem si bila narisana pri mizi, ko si delala naloge. Na enem sem ti česala lase. Na risbah si imela še vedno dolge lase, kot takrat, ko si začela hoditi v šolo.
Nisem vedela, da je risal. Nisem vedela, da je imel zvezek, ki ga je skrival v predalu z nogavicami. Nisem vedela, kaj je počel ves tisti čas, ko ga ni bilo doma. Po vseh tistih letih o njem nisem vedela praktično ničesar.” (str. 170)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ostala bom tu.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 236
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 8
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4

Morda vam bo všeč tudi