Pianist : varšavski spomini : 1939-1945

Žanrspomini
Narodnostpoljska književnost
Kraj in leto izidaCelovec, 2006
Založba
Prevod Jože Plešej
Ključne besede Svetovna vojna 1939-1945, Poljska, szpilman, władysław
Število strani

207

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Avtor knjige, Pianist : varšavski spomini : 1939-1945, je Władysław Szpilman. Slednji opisuje strahote nemške okupacije Poljske in tudi varšavskega geta. Władysław Szpilman je preživel po zaslugi številnih prijateljev in tudi nemškega stotnika Wilhelma Hosenfelda. Pianistovi zapiski so razdeljeni na osemnajst kronološko razvrščenih poglavij. Prvo opisuje vzdušje ob nemškem napadu 1. septembra 1939. Avtor je stanoval z očetom, materjo, bratom in sestro. Igral pa je na klavir pri Poljskem radiu. Sedmega septembra so se Nemci že bližali Varšavi. Radio nekaj časa ni več oddajal, a so ga še uspeli popraviti. Pianist je zadnjikrat igral 23. septembra med obstreljevanjem prestolnice. Pianistova družina je neki večer zamudila policijsko uro, ko ni bilo več dovoljeno biti na cesti. Postavili so jih ob zid, da bi jih postrelili, vendar je vojak vprašal, kaj so po poklicu. Ko so rekli, da so glasbeniki, jih je pustil oditi. Avtor, ki je bil pianist pri varšavskem radiu, je spomine napisal leta 1945. Poljski izvirnik je izšel že leta 1946. Andrej Szpilman, avtorjev sin, je po očetovi smrti leta 1993 poskrbel za izdajo angleškega prevoda. Delo pa je iz nemščine v slovenščino prevedel Jože Plešej. Slovensko celovško izdajo knjige je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Veliko Judov sploh ni čakalo na prihod Rusov, ampak so takoj prodali svoje imetje v Varšavi in senapotili proti vzhodu, v edino smer, kamor so še lahko zbežali pred Nemci. Skoraj v si moji glasbeni kolegi so zbežali in pregovarjali so tudi mene, naj se jim pridružim. Mi pa smo sklenili, da bomo tudi tokrat ostali. (str. 31)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Pianist : varšavski spomini : 1939-1945.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 9
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1