Fant, ki je postal most

Žanrdružbeni roman
Narodnostavstralska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2019
Založba
Prevod Maja Ropret
Ključne besede Družina, Odraščanje, Matere, Očetje in sinovi, Umiranje, Mostovi, Avstralci, Povezovanje
Število strani

499

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

16-17 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ganljiva družinska saga, sodoben ep

Nekoč sta bila Michael in Penny. Imela sta pet sinov, pet Dunbarjevih fantov. Matthew, Henry, Rory, Clay in Tommy so si medsebojno ljubezen velikokrat izkazovali z golimi pestmi. Mama Penelope je bila v prejšnjem življenju pianistka za železno zaveso v komunistični Evropi. Na zahod in dalje v Avstralijo je v kovčku prinesla grška epa Iliado in Odisejo. Svojim fantom je čez leta pripovedovala zgodbe. Njena bolezen in smrt sta njihova življenja raztreščila na tisoč koščkov. Četrtemu Dunbarjevem fantu po imenu Clay, se je zgodilo vse. Zaradi njega so se spremenili vsi. On je bil fant, ki je postal most med vsemi njimi. On je sezidal most z očetom, ki se je v nekem trenutku iz očija preimenoval v Morilca in jih zapustil. Živeli so sami z mačkom Hektorjem, zlato ribico Agamemnonom, v ptičji kletki je prebival golob Telemah, na vrtu za hišo se je pasla mula Ahil. Avstralski pisatelj Markus Zusak je zgodbo, ki jo pripoveduje najstarejši sin Matthew, pisal celih 13 let. Uspelo mu je ustvariti ganljivo družinsko sago, ki terja od bralca kar dobršno mero zbranosti, saj se skozi zgodbo prepletajo preteklost, sedanjost in prihodnost.

In tako sem odpeljal.
Tisti dan so bili na zadnjem sedežu mojega starega karavana skeletni ostanki psice, pisalni stroj ter gibka linija mulge.
Približno na polovici sem ustavil. Poznal sem neki kraj – manjši ovinek s poti s posteljo in spodobnim počitkom -, vendar sem sklenil, da ne grem tja. Raje sem ležal v avtu s kačo pri vratu. Ko me je zmanjkovalo, sem razmišljal, da so predzačetki res vsepovsod – kajti prej in pred mnogimi rečmi je bil v tisti ušivi zaplati mesteca fant, in ko je kača ubila tisto psico in je psica ubila tisto kačo, je ta fant pokleknil na zemljo… Vendar vse to šele pride.
Ne, za zdaj je tole vse, kar potrebujete:
Naslednji dan sem prispel domov.
Vrnil sem se v mesto, na Archer Street, kjer se je prav zares vse začelo in od koder je šlo v mnoge in različne smeri. Prepir o tem, zakaj, hudiča, sem pravzaprav prinesel s sabo psico in kačo,se je razkadil že pred nekaj urami in tisti, ki so morali oditi, so odšli, in tisti, ki naj bi ostali, so ostali. Pričkanje z Roryjem o potnikih na zadnjem sedežu po prihodu je bilo češnja na torti. Pa prav Rory. če kdo, potem on ve, kdo in zakaj in kaj smo:
Tragična družinska podrtija.
(str. 13-14)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Fant, ki je postal most.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 20
Komentarji: 0
Število ocen: 8
Želi prebrati: 8
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 12

Dela avtorja