Rejenka

4,7
(10)
Žanrkratka zgodba
Narodnostirska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Prevod Maja Novak
Ključne besede Odraščanje, Dekleta, Rejništvo, Irski pisatelji
Število strani

87

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

2-3 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

V spremni besedi beremo, da irska pisateljica Claire Keegan piše malo, a izvrstno. Ta trditev vsekakor drži.
Rejenko ata pelje k sorodnikom v rejo. Doma mama pričakuje še enega v že tako ali tako dolgi vrsti otrok. Bralec malo trepeta, kaj čaka rejenko na koncu dolge vožnje z atom. Vendar ženska (kot na začetku rejenka reče novi mami) in gospod Kinsella že takoj poudarita, da jo bosta z veseljem vzela pod streho in da je v novem domu dobrodošla. Rejenka najde pri novi družini tako pogrešano ljubečo mamino dlan in toplino očetovega objema.

Glej tudi:

In tako minevajo dnevi. Ves čas čakam, da se bo kaj zgodilo, da bo lagodja, ki ga čutim, konec – zbudila se bom v mokri postelji ali naredila kako neumnost, kako strašansko nerodnost, ali pa bom kaj razbila – a vsak dan poteka dokaj podobno kot prejšnji. Zbudimo se zgodaj. Ko sonce šele vzhaja, in zajtrkujemo taka ali drugačna jajca s kašo in opečenim kruhom. Kinsella si natakne čepico in gre na dvorišče. Z žensko na glas sestavljava seznam stvari, ki jih je treba narediti, in potem jih kratko malo narediva: puliva rabarbaro, pečeva sadne kolače, pleskava opažne letvice, vzameva posteljnino iz ogrevane omare za perilo, posesava vse pajčevine v njej in zloživa vse čiste obleke nazaj, pečeva čajne kolačke, drgneva kad, pometava stopnišče, loščiva pohištvo, blanširava čebulo za čebulno omako in jo v lončkih zlagava v zamrzovalno skrinjo, nato, ko zaide sonce, pa zalijeva vrt.
(str. 39)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Rejenka.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 129
Komentarji: 0
Število ocen: 10
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 13

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja