Primer Meursault

Žanrpsihološki roman, družbenokritični roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2016
Založba
Prevod Katja Šaponjić
Ključne besede Umori, Smrt, Arabci
Število strani

183

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Meursaltova genialnost je v tem, da pozabiš na zločin, četudi si bil njegova žrtev

Alžirski novinar Kamel Daoud je s svojim prvencem, ki je izšel najprej v Alžiriji ter nato v Franciji, očaral bralce in literarne kritike ter prejel več prestižnih nagrad.. Avtorjevemu delu je osnova in izziv Camusov roman Tujec, kjer je ista tematika obravnavana s perspektive brata umorjenega Arabca. V Daoudovem romanu Arabec izstopi iz anonimnosti, dobi ime (Musa), ima mater in brata Haruna, ki ga spoštujeta, sta odvisna od dela njegovih krepkih rok in čigar smrt pomeni za družino hudo, nikoli preboleno travmo. Prvoosebni pripovedovalec, brat Harun, nosi težo materinega žalovanja celo življenje, temna senca bratove nasilne smrti oblikuje njegov odnos do vere, soljudi, ljubezni, tudi do družbeno-politične angažiranosti. Pričujoča literarna umetnina ni le kritični dialog s Camusom, pač pa tudi prikaz posameznikovega iskanja identitete v turbulentnih časih družbenih sprememb v nekoč kolonizirani Alžiriji.

Kar takoj ti povem: drugi mrtvec, tisti, ki je bil umorjen, je bil moj brat. Nič ni ostalo od njega. Le jaz sem tu, da za mizo v tem bifeju govorim v njegovem imenu in čakam na besede sožalja, ki mi jih ne bo nikoli nihče namenil. Lahko se smeješ, a moje poslanstvo je bolj ali manj v tem, da preprodajam zakulisno tišino, medtem ko se dvorana prazni. Pravzaprav sem se zato naučil govoriti in pisati ta jezik; da bi govoril namesto mrtveca, da bi bolj ali manj do konca izpeljal njegove stavke. (str. 9-10)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Primer Meursault.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 10
Komentarji: 0
Število ocen: 7
Želi prebrati: 8
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4

Morda vam bo všeč tudi