Pika Nogavička

4,8
(21)
Žanrfantastični roman, humoristični roman, mladinski roman, psihološki roman, vzgojni roman, družinski roman (tudi rodbinski)
Narodnostšvedska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Prevod Nada Grošelj
Ilustracije Marlenka Stupica
Ključne besede Samozavest, Dobrodelnost, Otroška književnost, Odnos do živali, Konji, Pravičnost, Otroštvo, Moč, Družina, Opice, Družinski odnosi, Svobodomiselnost, Humor, Otroška psihologija, Svoboda, Odnosi
Število strani

355

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ob 60. obletnici izida je nastal novi prevod Pike Nogavičke, ki je sicer odločno prehitela vse po spisku v akciji Najljubša knjiga moje mladosti. Res pa je tudi, da je dregnila marsikoga, ki poznamo prvo knjigo. Tokrat gre za prevod izvirnika iz švedščine, ne iz nemščine kot prvič. Še vedno ostajajo ilustracije Marlenke Stupica, saj bi verjetno pri nas taka sprememba pomenila pravo več-generacijsko revolucijo.
Knjiga o nevsakdanji Piki Nogavički, devetletni samostojni, odločni, energični in neznansko močni deklici z neomejenim bogastvom, je slavospev svobodi, otroštvu, drugačnosti. Iskreno prijateljstvo, ki se splete med sosedi Piko, Tomažem in Anico, je himna pristnim medsebojnim odnosom, čudovito toplim in zaščitniškim, pravičnim in poštenim. Aktualizacija družine se kaže na nekem novem nivoju, saj je Pikina mati nad oblaki in od zgoraj pazi nanjo, oče je nekje na južnih otokih bogat zamorski kralj, Pikina najbližja dužinska člana pa sta konj in opica gospod Ficko. Tu čisto nekje blizu sta tudi Tomaž in Anica, poseben in šibkejši del njene družine. Gre za neke vrste podiranje starševske avtoritete v pozitivnem smislu in graditev drugačnih oblik sobivanja. Glavni junaki skupaj doživijo nešteto pustolovščin, življenjski nauki so prikazani skozi neobremenjene otroške oči z izkristaliziranim čutom za pravičnost. Pika pozna rešitev za vsako težavo, tudi ko gre za neke vrste upor proti uradnim inštitucijam kot so šola, policija, družina, ali posameznikom pod vplivom pohlepa, okrutnosti ali objestnosti. Večno otroštvo je po njenem dosegljiv cilj, le puhlim normam se je potrebno izogniti. Knjiga je slavospev svetu, izraža družbeno kritičnost in poziva k ponovnemu razmisleku o naših vrednotah. Spada na vsako knjižno polico, s svojim nenadkriljivim humorjem prežeto delo pa je še prav posebej namenjeno mladim strašem kot pomoč razumevanju otroške psihologije. V liku Pike so utelešene vse skrite želje nas malih in velikih otrok, je oda radosti in otroštvu kot posebej dragocenem obdobju vsakega življenja.

»Zdi se mi, da se nič kaj lepo ne obnašaš do dam,« je ugotovila Pika. S krepkimi rokami ga je dvignila visoko v zrak, ga odnesla k brezi, ki je rastla v bližini, in ga obesila čez vejo. Nato je prijela drugega in ga obesila čez drugo vejo, prijela je še tretjega in ga posadila na steber v ograji pred bližnjo vilo, zatem pa je prijela še četrtega in ga zalučala čez plot, tako da je obsedel na cvetlični gredici pred hišo. Zadnjega pretepača je posadila v majčken, čisto majčken voziček, igračko, ki je stala na cesti. Nato so Pika, Tomaž, Anica in Vili nekaj trenutkov motrili fante, ki so od osuplosti čisto onemeli. In Pika je izjavila:
»Reve ste! Pet se vas spravi na enega samega fanta. To je strahopetno. Potem pa začnete še suvati majhno nemočno punčko. Fuj, kako grdo!«
(str. 24-25)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Pika Nogavička.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 49
Komentarji: 0
Število ocen: 21
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 45

Dela avtorja