Božični pujs

Žanrmladinski roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2021
Založba
Prevod Nina Dekleva
Ključne besede Prijateljstvo, Pustolovščine, Domišljija, življenjske spremembe, Igrače, Božič, Družina
Število strani

303

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Čudovita božična zgodba o pujsu in prijateljstvu

Jakec ima najljubšo igračo, pujsa, ki ga je dobil, ko je bil še majhen. Poimenoval ga je Dragi Pujs, potem pa ime skrajšal in ga je začel klicati DP. DP je zagotovo najzabavnejša in najzanimivejša igrača, pa čeprav je oguljen in ima namesto oči prišita gumba. Jakec DP-ju lahko zaupa vse in on je tisti, ki ga najbolj razume.
Ko v Jakčevi družini pride do velikih sprememb in se njegov oče odseli, se Jakec z mamo preseli v nov dom v bližino babice in dedka. Tudi v novo šolo mora, kjer nikogar ne pozna. Ima pa srečo, da njegova starejša partnerica v šoli postane enajstletna deklica Brina, ki je na šoli zelo priljubljena, poleg tega pa še zelo uspešna gimnastičarka.
Mama se čez čas ponovno poroči, njen novi mož pa je prav Brinin očka. Brina pa nove družine nikakor ne more sprejeti in postaja vse bolj muhasta najstnica. Tudi do Jakca je zelo nesramna. Iz jeze nekega dne iz vozečega avtomobila na avtocesti skozi okno vrže DP-ja in Jakcu se podere svet. Kljub temu, da mu Brina kupi novega, Božičnega pujsa, ki je enak kot je bil novi stari DP, se Jakec ne more potolažiti.
Jakec naredi načrt, da ko bodo vsi zaspali, se bo izmuznil in šel iskati svojega starega prijatelja na avtocesto. Ker pa je božični večer, sledi noč čudežev in neverjetnih dogodkov, ko igrače oživijo in lahko govorijo. Božični pujs, BP, Jakcu pove, da je DP v Deželi izgubljenih in, da če si ga res želi nazaj, ga bo moral sam poiskati tam. Vendar pa je Dežela izgubljenih čuden in strašen kraj, ki mu vladajo nenavadni zakoni in tam je vladar Zguba, ki ujame izgubljene igrače in jih poje.
Jakca in BP-ja čaka napeta pustolovščina s kupom dogodivščin v tej čudežni deželi. Jakec z BP-jem razvije pravo prijateljstvo, spozna kaj je upanje, kaj je žrtvovanje in tudi, da je izgubljanje del življenja.

Rešiti moram Dp-ja! se odloči Jakec. Kako pridem v Deželo izgubljenih? – Ne moreš – vsaj ne sam, je odvrnil Božični pujs. Ti si človek, tisto pa je dežela stvari. Običajno tako deluje. Ampak na božični večer je čas za čudeže in neverjetne dogodke. Če imaš DP-ja dovolj rad, da bi zanj tvegal življenje, potem sem te pripravljen odpeljati v Deželo izgubljenih. Bova videla, če nama ga uspe pripeljati domov. (str. 60 – 61)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Božični pujs.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 38
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4