Nezvesti oče

4,2
(11)
Žanrdružbenokritični roman, družinski roman (tudi rodbinski), psihološki roman
Narodnostitalijanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2016
Založba
Prevod Janko Petrovec
Ključne besede Moški, Družina, Očetje in hčere, Medosebni odnosi, Zakonsko življenje, Življenjska obdobja
Število strani

213

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Novim očetom, ki se nebogljeno učijo zibelnih nežnosti

Glavni junak romana je moški, diplomirani filozof in kuhar, ki se na pragu štiridesetih odloči, da bo uživaško življenje z obilo alkohola in priložnostnimi spolnimi partnericami zamenjal za “srečo” zakonskega življenja. Po vztrajnem snubljenju prepriča izbranko Guilio v poroko, kmalu na svet prijoka tudi hčerka Anita. Namesto veselja in izpolnitve pa med zakoncema zavladata hlad in odtujenost … Izbrušeno napisana in psihološko dodelana pripoved ni le pisanje o prezgodaj izživeti generaciji italijanskega premožnejšega sloja srednjih let, pač pa tudi zgodba o porajanju čudovitega zavezništva v odnosu oče – otrok, ki nesrečnemu soprogu vrača vero v prihodnost in življenje.

Jetnik ideologije seksa sem. Tako kot vsi drugi. Zato ne sprejemam razoroženega premirja, ki mi ga s spancem ponuja žena. Ta krivda ni samo moja. Za dolgo zgodbo gre: ko smo nekoč sredi preteklega stoletja pospravili ruševine bogve katere zaporedne vojne in ko je ni bilo več nesreče, ki bi nas še zaposlovala, smo sredi popoldanskega dolgčasa preložili na karto spolnosti cel metafizični vložek, ki smo ga v romantičnem stoletju predvsem stavili na karto ljubezni – zadnje religije Zahoda. Poteza ni zmagovita. Tvegamo izgubo tako pri eni kot pri drugi mizi, in lahko se zgodi, da se bomo ob koncu večera od obeh dvigali praznih rok. (str. 167)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Nezvesti oče.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 45
Komentarji: 0
Število ocen: 11
Želi prebrati: 8
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 14

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja