Zadnja beseda

Žanrdružbeni roman, psihološki roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2016
Založba
Prevod Polona Glavan
Ključne besede Medosebni odnosi, Odnosi med spoloma, Pisatelji
Število strani

291

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ko se biograf znajde v zmedi nelahkih medosebnih odnosov

Ugledni založnik Rob se na mladega pisatelja Harryja Johnsona obrne z zamislijo, da bi napisal življenjepis slavnega angleškega literata indijskega rodu Mamoona Azama. Ostareli Mamoon, nekoč privlačen in občudovan umetnik, z drugo ženo Liano živi v hiši na angleškem podeželju. Tja se za nekaj časa iz Londona preseli Harry v dobri veri, da bo v pogovorih in druženju s pisateljem nabral dovolj zanimivosti in pikanterij, primernih za prodajno uspešno biografijo. Muhasti starec pa ni najbolj odprt za pripovedovanje intimnih podrobnosti in skrivnosti. Harry je primoran navezovati stike z Liano, prebirati dnevniške zapiske pokojne prve žene, celo v Ameriko se odpravi na obisk Mamoonove zapuščene ljubice, kot zaprisežen ženskar se biograf intimno zaplete tudi s privlačno služkinjo Julie. Nevarna razmerja, ki se porajajo med glavnimi protagonisti romana, vodijo ne le v destrukcijo krhkega ravnovesja medosebnih odnosov, pač pa načnejo tudi duševno in telesno zdravje vpletenih. Anomalije družinskih odnosov, iskanje identitete s pomočjo svobodne spolnosti pa tudi rasna vprašanja so teme, ki jim Kureishi ostaja zavezan tudi v pričujočem romanu.

“Harry, veliki literarni satan je zdaj šibek in omotičen kot lev, ki je dobil konjsko dozo pomirjeval. Čas je, da ga zgrabiva. In od sodelovanja ima korist. Ko bo knjigo prebral in ugotovil, kakšen prasec je, bo prepozno. Izbrskal boš to, česar o sebi ne ve niti Mamoon. S svojim uvidom ga boš obrnil na ražnju. Javnosti so umetniki všeč, kadar so taki – razgaljeni, s spuščenimi hlačami in ritjo v zraku, ki so dolgo časa preživeli med serijskimi morilci in ki se userjejo pred neznanci. Tako si bodo nehali domišljati, da so zaradi talenta kaj boljši od povprečnih davčnih sužnjev s kurjimi možgani, kakršni smo mi.” (str. 15)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zadnja beseda.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 38
Komentarji: 0
Število ocen: 9
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja