Neznanec v rešilnem čolnu

Žanridejni / ideološki roman (sem spadajo verski, politični itn.), moderni roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaTržič, 2023
Založba
Prevod Neža Ropret
Ključne besede Vera, Bog, brodolomci, Žalovanje, Izguba
Število strani

284

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Zgodba o žalovanju, veri in upanju.

Milijarder Jason Lambert na krov svoje jahte povabi več kot štirideset vplivnežev s celega sveta. Plovilo sredi Atlantskega oceana doživi nesrečo in le nekaj posameznikov preživi. Čakajoč na rešitev, plujejo po oceanu v rešilnem čolnu in skušajo preživeti. Po nekaj dneh na morju naletijo na plavajočega moškega, ki se jim predstavi kot bog. Vzamejo ga k sebi na čoln, naraščata pa njihova zmedenost in notranji nemir.
Zgodba ima več pripovedovalcev – prvi je Benji, ladijski mornar, ki na rešilnem čolnu zapisuje svoj dnevnik. Vse, kar se je na čolnu zgodilo, izvemo pravzaprav samo iz njegovih zapiskov, ki jih kasneje, ob najdbi naplavljenega čolna bere naslednji pripovedovalec, inšpektor LeFleur. Njegovo dojemanje dogodkov predstavlja drugi vidik pripovedi. Zgodbo dopolnjujejo še medijska poročila o nesreči jahte in o udeležencih te nesreče. Nazadnje jo zaokroži v celoto še četrti pripovedovalec, ki ob koncu knjige razjasni Benjijeve osebne okoliščine.
Čeprav prisotnost »boga« v čolnu dviga veliko prahu in postavlja še več vprašanj, pa zgodba izpostavlja proces žalovanja skozi katerega se liki prebijajo. Predvsem sta v tem procesu povezana Benji, ki ima za sabo boleče otroštvo brez očeta, izkušnjo njegove zavrnitve, materino nesrečo in žalost ter svojo žalost ob smrti žene. Izkušnjo izgube ljubljene osebe in neizraženo bolečino v sebi nosi tudi inšpektor Jarty.
Knjiga, ki se ne sprašuje o obstoju boga, ampak bolj o tem, kako si s pomočjo višje sile in ljudi, ki so doživeli podobno izkušnjo, pomagati v stiski.

»Začetek in konec sta zemeljska pojma. Jaz grem naprej. In ker grem jaz naprej, greste tudi vi z mano. Občutek izgube je del smisla vašega bivanja na Zemlji. Zaradi njega lahko cenite kratkotrajno darilo človeškega obstoja in naučite se ceniti svet, ki sem ga ustvaril za vas. Človeška oblika pa ni večna. Nikoli ni bila mišljena tako, to darilo pripada duši.« (Str. 255)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Neznanec v rešilnem čolnu.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 38
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja