Modrost starega učitelja

Žanrspomini
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaTržič, 1999
Založba
Prevod Andreja Blažič Klemenc
Ključne besede Spomini, Umiranje
Število strani

186

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Resnična pripoved o tem, kako je možno umiranje živeti v polnosti.

Mitch Albom (avtor knjige) in Morie Schwartz – nekdanji študent in profesor se srečata po dolgih letih, ko se Morie spoprijema s svojo smrtjo: ima namreč hudo bolezen živčnega sistema. Prijatelja se pogovarjata o temeljnih življenjskih vprašanjih, predvsem o tem, kaj je v življenju zares pomembno in kako se soočiti s svojo lastno smrtjo.

Pomenljivo in navdihujoče delo o smrti in umiranju, ki ju današnja družba odriva na rob – pa vendar gre za temeljno resničnost, s katero se bo moral enkrat soočiti vsak izmed nas. V jedru knjige najdemo življenjski optimizem in zaupanje v moč dobrega, ki ju ne more omajati nobena življenjska situacija, tudi smrt in umiranje ne.

Pa je odgnal potrtost. Namesto tega je postal strelovod za zamisli. Misli je zapisoval v beležke, na ovojnice, brošure, koščke papirja. Pisal je za grižljaj velika filozofska dela o življenju v smrtni senci: “Sprejmi, kaj si zmožen storiti in česa nisi zmožen storiti”; “Sprejmi preteklost kot preteklost, ne da bi jo zanikal ali zavračal”; “Nauči se odpuščati sebi in odpuščati drugim”; “Ne domišljaj si, da je prepozno, da bi sodeloval.”

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Modrost starega učitelja.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 101
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 10
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 7

Dela avtorja