Še en dan

Žanrdružbeni roman, psihološki roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaTržič, 2011
Založba
Prevod Klementina Logar
Ključne besede Fantje, Ločitev, Matere in sinovi, Medgeneracijski odnosi, Odraščanje, Razveza zakonske zveze, Smrt, Športna kariera
Število strani

212

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Lahko si mamin ali očkov fant. Oboje pa ne moreš biti."

Neuspešen zapit ločen moški srednjih let, Charles Benett, po tem, ko ga hči ne povabi na poroko, razočaran poskusi narediti samomor. Ko po prometni nesreči in skoku v globino iz vodnega stolpa v rojstnem kraju obvisi med življenjem in smrtjo, se mu prikaže že več let mrtva mama, ki ostane ob njem vse do trenutka, ko je jasno, da nesrečo vendarle preživi. V tej navidezno preprosti in linearni zgodbi, se nam stran za stranjo razodeva vsa tragedija pripovedovalčevega otroštva: oče čez noč ni več del družine, na odraščujočega junaka se zgrne teža očetove odsotnosti, mamine družbene stigmatiziranosti, neizgovorjenih vprašanj, bolečih prikrivanj in hlastanja za ljubeznijo odsotnega starša. Stalnica romana je materinska ljubezen, ki kljub sinovemu nihanju med sprejemanjem in zavračanjem, ostaja tista, ki zdravi fizične in duševne rane, boža in odpušča. V nenavadnem srečanju z mamo, prežetim s številnimi živo pripovedovanimi spomini, odrasli Charles spozna, česa so bile polne praznine otroštva, doživi razodetje resnice, obenem pa tudi katarzo, očiščenje vseh travm in zamer, in se šele po obračunu s preteklostjo lahko rodi v novo življenje. Delo je avtorjev drugi roman, prevedeno je v več kot 25 jezikov.

Glej tudi:

Ljudje se tedaj niso ločevali. Niti enega otroka nisem poznal, ki bi to prestal. Ločitev, vsaj tam, kjer smo živeli, je bila nekaj pohujšljivega in enemu od zakoncov so pripisali krivdo. In pripisali so jo mami, večinoma zato, ker je ostala v mestu. Nihče ni vedel, kaj se je zgodilo med Lenom in Posey, toda Len je odšel, Posey pa je ostala in so jo lahko obsojali. Ni pomagalo, da ni iskala pomilovanja niti ni jokala na njihovih ramenih. In da je bilo vse še huje, je bila še mlada in lepa. Zato je ženskam pomenila grožnjo, moškim priložnost, otrokom pa nekaj čudnega. Če dobro premislite, to niso ravno odlične možnosti.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Še en dan.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(1)

Napiši komentar

Ogledi: 148
Komentarji: 0
Število ocen: 6
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 11

Morda vam bo všeč tudi