Poslovilno darilo : concerto

Žanrpsihološki roman
Narodnostsrbska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2009
Založba
Prevod Urban Vovk
Ključne besede Izseljenci, Žalovanje, Družine, Bratje, Jugoslavija, izginule osebe, novi sad, srbija, Posebneži
Število strani

120

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Zapisano v pepelu

Moškemu srednjih let, izseljencu iz Srbije v Kanadi, po pošti dostavijo žaro s pepelom brata. Ta je v drugi polovici osemdesetih let 20. stoletja, po na videz običajnem večeru, preživetem skupaj z mlajšim bratom v rodnem Novem Sadu, izginil neznano kam. V protagonistu žara sproži plaz spominov na genialnega starejšega brata in življenje nekoč v Jugoslaviji v letih tik pred razpadom države. Skupaj s protagonistom podoživljamo trenutke odraščanja, preživete z bratom z vsemi njegovimi posebnostmi, zaznamo, kako je dvojna tragedija – družinska in državna – leta 1988 iztisnila mladega moškega v tujino. V Kanadi je zaživel novo poklicno življenje in se z ženo, prav tako mlado priseljenko iz Srbije, čustveno ustalil. Vendar pa je ves ta čas v njem živelo upanje, da se bo brat pojavil, tesnoba dogajanja v domovini in teža izseljenstva. Tasićevo pisanje je na videz distancirano in racionalno, kot da bi literarni subjekt s časovno in geografsko distanco želel samo razumeti, kaj se je v obdobju bratovega izginotja dejansko dogajalo, vendar skozi navidezno odmaknjenost bralec začuti občudovanje, ki ga je mlajši brat ohranil do starejšega sorojenca, težo prizadetosti staršev in hladno sapo političnih sprememb v takratni državi. Hkrati je predelava spominov tudi soočenje z lastno travmo ob izgubi brata. Besedilo, s podnaslovom concerto, je razdeljeno na tri dele: allegro (v katerem zaživi protagonistovo otroštvo in odraščanje v Novem Sadu 70-ih in prve polovice 80-ih let), largo cantabile (kjer je v središču pripovedi življenje v Kanadi) in allegro non molto (v katerem se obe temi iz prejšnjih delov stopnjujeta v izviren presenetljiv zaključek). V tekstu je veliko medbesedilnosti in omemb elementov iz realnega sočasnega okolja. Tasić je avtor dveh zbirk kratke proze (Pseudologija fantastika, 1995 in Radost brodolomnika 1997), predstavljenega romana (ta je v originalu izšel leta 2001) in romana Kiša i hartija (2004), v slovenščino je bilo prevedeno samo Poslovilno darilo. Oba avtorjeva romana sta bila nagrajena (prvi z nagrado za roman leta Radia Beograd, drugi z NIN-ovo nagrado in nagrado zlatni suncokret). Avtor je doktor matematike (doktoriral v Kanadi, kjer tudi živi) in univerzitetni profesor na univerzi New Brunswick (njegovo delo Mathematics and the Roots of Postmodern Thoughts je izšlo v angleščini, španščini, srbščini in kitajščini).

Ko sem med kupom odpadkov zagledal strani iz bratove beležnice, mi je roka za hip zadrhtela. Priznam, da tega teksta nikoli nisem prebral v celoti. To sem hranil za kak poseben dan, ki sem ga kar naprej prelagal in je vselej že skoraj, pa nikoli še ne čisto prišel, saj sem si ga predstavljal kot končno razrešitev… Česa? (Str. 36)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Poslovilno darilo : concerto.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 19
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0