Stvari, ki padejo z neba

Žanrdružbeni roman
Narodnostfinska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2019
Založba
Prevod Julija Potrč Šavli
Ključne besede Usoda, Matere in hčere, Smrt, Žalovanje, Nesreče, Duhovi, Sreča
Število strani

188

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Vedno se najde kdo, ki stoji na napačnem mestu.

Mama Hannele, oče Pekka in deklica Saara. Srečna mlada finska družina, ki živi v zanimivi leseni hišici z vrtom. Mamina zgodba se konča nekega sončnega dne, ko naj bi v vrt posadila jagode, a pade nanjo z neba velikanski kos ledu. Absurdna smrt globoko zaznamuje moža in hčer. Pekka svoje življenje s smrtjo zdravi z obdobjem obupa, sklenitvijo nove ljubezenske zveze in stvarjenjem novega življenja. Saara se zateka v svoj bogat domišljijski svet, logično razlago za kriminalko njenega življenja zaman išče tudi pri Hectorju Poirotu, maminem priljubljenem televizijskem junaku. Saaro spremljamo od rojstva do njenega 12. rojstnega dne skozi otroštvo, prebolevanje izgube, nenehno sestavljanje spominov na mamo, doživljanje očetovega težkega žalovanja, življenje pri teti Annu in novo obdobje sobivanja z očetovo nosečo partnerko Kristo. Roman je razdeljen na štiri dele. V prvem in četrtem delu zgodbo pripoveduje Saara. Drugi del je izmenjava pisem med teto Annu, ki je dvakrat zadela glavni dobitek na loteriji, in Hamishem MacKayem, ki je preživel več udarov strele. Annu v pismih pripoveduje zgodbe o zelo nenavadnih (ne)srečnih naključjih iz življenja različnih ljudi. Pripovedovalka tretjega dela je noseča Krista. Delo je odlična zmes krutih življenjskih dogodkov in prvinskega, otroško magičnega dojemanja sveta (tv junak, ki vstopi v realno življenje, duhovi, poosebljanje bivalnih prostorov, simbol novega drevesa, mamina čarobnost …), ki bralca opominja, da je človek minljiv in v svojem začetku in koncu prepuščen milosti in nemilosti neba, vključno s človeškim zarodkom. Prav številni elementi magičnega in perspektiva otroškega pripovedovalca ustvarjajo posebno grenko-sladko atmosfero, ki delu Selje Ahava daje prepoznaven pečat. Za roman Stvari, ki padajo z neba je avtorica leta 2016 prejela Evropsko nagrado za literaturo.

Glej tudi:

Mama je ostala nedokončana, nisva je znala povedati do konca. Mama je bila pravljično bitje, ki se je dvignilo iz reke in hodilo skozi temačne, turobne gozdove do Sovjetske zveze, Laponske in nazaj. In če takšna bitja umrejo, se to zgodi zaman in po neumnosti. Ne zapustijo Čudovite dojenčice, ki so ji grela oblačila pri kaminu, oziroma vsaj ne odidejo, ne da bi pustila sporočilo. Dolgo sem čakala na sporočilo. Brala sem knjige in bila prepričana, da bo nekega dne iz ene od njih padlo pismo, ki bo vse pojasnilo. Ali pa da je mama morda podčrtala stavke, moja naloga pa je bila najti pravo knjigo. Razmišljala sem o času in o tem, da bi bila s podčrtanimi besedami mama tukaj in zdaj, vsaj samo še enkrat. (str. 157)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Stvari, ki padejo z neba.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 23
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 7
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja