Tole ni zate

Žanrspomini
Narodnostbosanskohercegovska književnost, književnost ZDA
Kraj in leto izidaNovo mesto, 2023
Založba
Prevod Irena Duša
Ključne besede Spomini, Družina, Odraščanje, Sarajevo
Število strani

179

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

"Vse kar živi, želi nadaljevati kot to, kar je, vztrajati za vekomaj." (str. 143)

“Tole ni zate” je niz razdrobljenih spominov ameriškega avtorja bosanskih korenin, ki so nastajali med pisanjem knjige “Moji starši”. Medtem ko je slednja predstavljala linearno pripoved, vpeto v večji koncept, so se fragmentarni spomini izkazali za neizbrisno prisotnost, ki jih pisatelj ni mogel prezreti kljub nejasnemu kontekstu. Obe deli sta bili sicer objavljeni skupaj, a se je založba Goga odločila za prevod in izdajo le dela, ki združuje zgolj te razdrobljene spomine.
Kratke pripovedi v knjigi so dokumenti časa, v katerem namera ni zgolj dokumentiranje, temveč postavljanje ‘nepomembnega’ posameznika v središče dogajanja – nekaj, kar književnost počne v nasprotju z zgodovinopisjem. Hemonovo delo raziskuje koncept spominjanja, zlasti pomnjenja do obdobja pubertete, ki nosi drugačno vrednost kot kasnejši spomini. Pisatelj se poglobi v vlogo naracije v spominu, sprašuje se, v kakšni meri oblikujemo svojo identiteto skozi pripoved. Pri tem se opira na Wittgensteinovo trditev: “Meje mojega sveta so meje mojega jezika.” Hemona zanimajo jeziki njegovega življenja, zlasti njegove preteklosti v Sarajevu v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja ter kako ti jeziki oblikujejo njegov svet, identiteto in mesto v njem. Raziskuje pomen nostalgije v spominjanju, ki deluje kot psihološka kompenzacija za izgubo, prepozna vlogo vzgoje v nasilju v takratni patriarhalni družbi ter se hkrati dotika prvih bolj ali manj nedolžnih spolnih izkušenj. “Tole ni zate” tako postavlja v ospredje avtorjevo potovanje skozi lastno zgodovino, ki se razkriva skozi večplastnost jezika, spomina in identitete.

Kar se je njega tikalo, ni mogel videti in ga tudi brigalo ni, da sem samo otrok; videl je nekakšnega sovražnika njegovega absolutističnega etosa; niti poslušati me ni hotel, udarci so deževali; bolečina me je preplavila. Tole ni tvoje, nobenih uporabnih besed nisem uspel sproducirati. Nič nisem mogel reči. Niti pomislil nisem, da se otrok ne bi smelo tako močno pretepati, tudi če bi v resnici brcal v vrata, ker bi jih hotel poškodovati. Niti pomisli nisem, da tole je moje. Spomnim se vonja hodnika: pečene paprike, kislo zelje, nedoločljiv cigaretni dim; kletna vlaga; njegova kolonjska; moje solze; bolečina. Pridejo ure, ko me je vsega skupaj sram; da ne bo pomote, pridejo tudi ure, ko me je sram tega sramu. (str. 73)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Tole ni zate.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 88
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja