Najlepše pravljice : da se bolje spoznamo

Žanrpravljica
Narodnostargentinska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2019
Založba
Prevod Tina Malič
Ključne besede Psihološki vidik, Interpretacija, Pravljice
Število strani

263

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Argentinec Jorge Bucay, pisatelj in psihoterapevt, je avtor številnih uspešnic, med katerimi so v slovenščino prevedene Ti povem zgodbo?, Ljubiti z odprtimi očmi, Ti povem še eno zgodbo?, Zgodbe za razmislek in priročniška serija Kažipoti. Klasične pravljice so zakladnica spoznanj o ljudeh in njihovih osebnostih. Vsaka izmed osmih pravljic, o katerih je govora v knjigi, je interpretirana po svoje (opisano je, kaj nam sporoča njen nauk), vedno pa je ponujenih še nekaj interpretacij, ki nam lahko pomagajo odkriti mehanizme našega delovanja. To nam lahko olajša pot do samospoznanja, kar je verjetno v življenju naš osnovni cilj. Če ne bomo poznali in razumeli sebe, bomo težko razumeli druge. Pravljice nam v literarni preobleki na nevsiljiv način ponujajo življenjske nauke in nas soočijo tako z lepimi kot tudi grdimi stvarmi, ki se nam dogajajo v življenju. Lažje je, če ugotovimo, da nismo samo mi tisti, ki se soočamo s določenimi stvarmi v življenju in če zmorejo drugi, bomo zmogli tudi mi. Fredrik Backman je zapisal, da brez glasbe namreč ni sanj in brez sanj ni pravljic, brez pravljic ni poguma, brez poguma pa ne bi nihče zmogel prenašati žalosti. Ali kot je zapisal Bucay nam pravljica velikokrat dopušča, da ponotranjimo težavo, kar obenem omogoča, da se ji približamo z boljšo presojo in objektivnejšo analizo, jo prečešemo, predelamo in opišemo, v vsemogočni domišljiji vadimo na alternativnih situacijah. Glede na povedano je jasno, da pravljice nikakor niso namenjene samo otrokom. Ne pozabite na njih tudi, ko že odrastete. Pravzaprav so v začetku predstavljale način hranjenja in prenašanja znanja za odrasle, ki so bili nepismeni. Zato vas z Najlepšimi pravljicami George Bucay vabi na ponovno srečanje z Grdim račkom, Rdečo kapico, Letečim slončkom, Rdečo kapico, Erosom in Psiho, Piskačem iz Hamelina, Trnuljčico ter Zgodbo o Adamu in Evi. Preberite jih, da se boste bolje spoznali.

“Na svetu, kolikor vem, ni javne knjižnice, ki ne bi imela posebnega oddelka, posvečenega otroški in mladinski književnosti, in Argentinska narodna knjižnica, skupaj z neodvisnostjo države rojena leta 1810, ni nikakršna izjema. Na njenih policah domuje na tisoče knjig pravljic iz najrazličnejših obdobij in kultur in nekatere so prav osupljive – ne le zaradi besedila in prezentacije, temveč so tudi polne čudovitih in izvirnih ilustracij, pravih umetnin, večinoma ustvarjenih zato, da ujamejo pogled najmlajših in jih dodatno spremljajo pri branju zgodbe. Na milijone ljudi vseh starosti vsako leto brska po knjižnicah in se pusti spremeniti tistemu, kar berejo. Tolikšna je namreč moč pisane besede, ki se mi zdi kljub vsemu vse bolj zanemarjena, necenjena in pozabljena, pa bi morali tako zelo lepo skrbeti zanjo.” (str. 11)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Najlepše pravljice : da se bolje spoznamo.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 10
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1