Samski blok

Žanreksistencialistični roman, filozofski roman, moderni roman, esej, spomini, avtobiografski roman, družbeni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Ključne besede Spomini, Konceptualna umetnost
Število strani

199

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

O iskanju sebe v skupnosti in skupnosti v sebi

Če bi naključnega prebivalca Kočevja povprašali po Samskem bloku, bi vas znal vsak usmeriti na trg med mestno kavarno in cerkvijo, kjer se tik ob glavni cesti skozi središče mesta, takoj za kipom Deklice s piščalko, nahaja za oko današnjega časa precej pusta stavba. V zgornjih treh nadstropjih se vrstijo okna stanovanj, v pritličju pa se nahajata trgovina in pekarna. Marsikdo bi bil presenečen, da je ta stavba dovolj zanimiva, da bi po njej naslovili knjigo. A za pisateljico in vizualno umetnico Lelo B. Njatin je to najpomembnejša stavba v Kočevju. To je namreč njen prvi dom. In na nek način tudi tisti edini pravi dom, kamor se je vračala, tudi ko so jo odrasla pota popeljala povsod po svetu in jo ustalila v Ljubljani. Po smrti mame Angele Lela v garsonjeri Velike hiše, kot jo je imenovala kot majhna deklica, vzpostavi atelje. Med pandemijo se nastani v njem in piše. Ustvarjalni proces pisanja romana se prepleta s procesom prebolevanja mamine smrti in spominjanja otroštva v Kočevju. Roman je sam po sebi opis nastanka umetniškega dela: preko zgodbe, prepredene s samorefleksijo, spremljamo ustvarjalni proces, ki se ni pričel odvijati z vzpostavitvijo ateljeja in Lelino zavestno odločitvijo za posamezen projekt, ampak že mnogo prej, v njenem zgodnjem otroštvu. Sledimo prehajanju resničnosti v umetnost, od rojstva navdiha do zrele umetnosti. V zadnjem desetletju je Lela kot del svojih umetniških projektov analizirala mesto, natančno opazovala in poslušala skupnost njegovih prebivalcev ter z njo iskala dialog. Svoje umetniške akte s ciljem sestavljanja odraza duhovnega profila mestne skupnosti v romanu med seboj poveže in zaokroži v celoto. V prepletu spominov, fikcije, esejističnih razmislekov in dokumentarnih podatkov se pred našimi očmi odvije roman, ki pripoveduje zgodbo o Leli, njeni mami Angeli, hkrati pa tudi zgodbo o Kočevju in njegovih ljudeh.
500 izv.

“Nimam občutka, da tukaj živim, kot smo živeli nekoč. Samski blok se je zame skrčil na mojo garsonjero in to teraso. Zamlada je bila moja dežela ves Samski blok, tudi moje poti skozi Kočevje so bile le njegovi podaljški v neznano, kakor zavzemanje novega teritorija zanj, krčenje tujine morda. Zdaj skozi mesto stopam bolj gotovo, samostojno, vsepovsod. Tipam za Kočevjem kot tistim drugim. Tujega več ne povezujem z ozemljem. Lahko bi razmišljala in ustvarjala drugje, v drugem mestu, v drugačni stavbi. Kjerkoli, kadarkoli. Ampak tukaj, tukaj čutim neizbežnost ohranjanja ravnovesja med Samskim blokom in Kočevjem.”

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Samski blok.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 24
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja