Pod snegom

4,7
(21)
Žanrdružbenokritični roman, družinski roman (tudi rodbinski), psihološki roman
Narodnostčeška književnost
Kraj in leto izidaCelje, 2017
Založba
Prevod Nives Vidrih
Ključne besede Družina, Družinski odnosi, Medosebni odnosi, Družinski prazniki
Število strani

361

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

12-13 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Družine in kako v njih preživeti

Tri sestre, Olina, Blanka in Kristyna se odpeljejo k staršem na praznovanje očetovega rojstnega dne. Najstarejša, Olina, je uspešna pravnica in mati samohranilka razvajenega sinka, srednja, Blanka, je poročena, a nezaposlena mati treh otrok, najmlajša, Kristyna, fotografinja, pa vihrava lepotička v skrivni zvezi s poročenim moškim. V prepolnem avtomobilu sredi puste zimske pokrajine se med pogovori in prepiri odstirajo življenjske drame, frustracije in spomini na otroštvo treh značajsko popolnoma različnih protagonistk. Le-te ne slutijo, da jih ob prihodu v rodno hišo čaka sprememba. Avtorica v dinamični, na prvi hip lahkotni zgodbi pripoveduje o tragiki družinskih odnosov, kjer ženske praviloma ostajajo ranjene in osamljene. Vendar življenje teče dalje, otroci pa so tiste svetle lučke, ki prihodnosti dajejo nov zagon in smisel.

In potem ga Blanka podoji in medtem se otroci zberejo za mizo, on pride od zunaj in se usede na svoje mesto, Kristyna si namaže še eno kajzerico in Libor natoči vino in pivo, kakor kdo želi, otrokom pa osvežilno pijačo, in jaz vsem naložim hrano, vsi se usedemo za mizo in si zaželimo dober tek in jemo. Po jedi pa s puncami pospravim mizo, vprašam, kdo bo kavo in če bi kdo namesto tega rajši čaj, in Libor pripravi šampanjec in jaz prinesem torto, Blanka in Olina kofe in čaj in praznovanje se končno lahko začne. Vendar se ni zgodilo tako. (str. 269)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Pod snegom.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 78
Komentarji: 0
Število ocen: 21
Želi prebrati: 48
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 22

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja