Ščuka : Gabriele d’Annunzio : pesnik, zapeljivec in vojni pridigar

Žanrživljenjepis / biografija
Narodnostangleška književnost, italijanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2016
Založba
Prevod Andrej E. Skubic
Ključne besede Fašizem, Pisatelji, Politiki, Letalstvo
Število strani

685

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

22-23 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Diagnoza: nadčlovek

Monumentalna biografija britanske zgodovinarke Lucy Hughes-Hallett, ki je v originalu izšla leta 2013, s celostnim pristopom iz več zornih kotov dinamično in literarno virtuozno že v začetku potegne bralca v samo središče življenja in šokantnih zgodb italijanskega pisatelja, pesnika, politika, snoba, razsipneža in neustavljivega osvajalca ženskih src Gabriela D’Annunzia. Rojen je bil v drugi polovici 19. stoletja, v zase idealno dramatičnem času dekadence in političnih vrenj pred prvo svetovno vojno, saj sta tako lahko intenzivno prišli do izraza vsa njegova karizma in ekscentričnost. Bil je vrhunski retorik in demagog, do norosti pogumen, narcisoiden, brezobziren, na videz brezkompromisna, močna osebnost, a polna nasprotij. V obširnem tekstu je med drugim pojasnjeno, kakšna je bila njegova politična vloga ob vzponu fašizma in kakšen je bil dejansko vpliv Nietzschejeve filozofije na njegova literarna dela (in njegovo življenje, saj se pri D’Annunziu oboje tesno prepleta), o čemer smo se spraševali bralci Zmagoslavja smrti, edinega opaznega prevoda njegovih del v slovenščino. Pisanje biografije je olajšalo dejstvo, da si je D’Annunzio skrbno zapisoval razne, tudi najbolj nepomembne detajle iz svojega življenja, tako da učinkuje biografija avtentično, umeščena je v okvir duha časa in je kljub množici dokumentarnih podatkov bolj berljiva kot marsikatero leposlovje.

Glej tudi:

“Otroci, ki se morajo znajti sami v okolju brez ljubezni, ovijejo srca v lupino, ki jo je kasneje težko streti. D’Annunzio je odrasel v moža, ki mu je izrazito manjkalo empatije, v izkoriščevalskega prijatelja, nezanesljivega ljubimca in malomarnega očeta, ki mu množice ljudi niso bile nič zanimivejše kakor črede živine. Vsaj del te čustvene hladnosti je morda mogoče pripisati tudi njegovi zgodnji nastanitvi v internatu.” (str. 100)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ščuka : Gabriele d’Annunzio : pesnik, zapeljivec in vojni pridigar.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 15
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0