Rusko okno

Žanrdružbeni roman
Narodnostsrbska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2014
Založba
Prevod Matej Krajnc
Ključne besede Spomini, Družina, Pisatelji, Preživetje, Iskanje identitete
Število strani

345

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kje je torej boljši svet?

Kaj spustiš v svoje bistvo, ko odpreš rusko okno in skozi zaveje oster, a svež zrak? Lahko se umakneš, se skriješ, pustiš zraku, naj veje mimo tebe, lahko okno zaloputneš in si misliš nekaj vsakdanje banalnega, lahko pa se postaviš pokonci, globoko vdihneš in takrat skozi tvoje bistvo letijo dogodki, ljudje, vse tisto, kar je pustilo spomine. Spomine ima tudi Rudi Stupar. Rudi ima nešteto daljnih spominov na svoje otroštvo, mladost. Ima tudi nešteto spominov, ki so nastali pred kratkim. Iz Beograda, od koder je pobegnil, da se je izognil vpoklicu v vojsko, potuje proti in po Evropi in poskuša preživeti. Kako težko je, ko preživetje postane edini smisel obstoja, bistva? Obstaja to majceno okno, lina, skozi katero, skupaj z ostrim zrakom, lahko izgineš in se prestaviš v boljši svet? Morda je to naša domišljija, ki nas rešuje pred popolnim zlomom zaradi sveta, ki nas obdaja, mi pa bi želeli, da je ta drugačen, lep, nenasilen, ljubezniv, enak za vse.

Glej tudi:

Slutil sem, da je cel svet prekrit z neskončnim številom nemih kart, in da Bog, če obstaja, cele dneve samo vnaša znake v to belino. In da je vodenje knjig edino delo Boga. Zato je bilo v začetku veliko bogov, ker je bilo treba toliko stvari popisati. Čeprav je bilo ljudi manj, kot jih je danes. Ko so se bogovi izurili, pa se je njihovo število zmanjšalo. Vsak človek je nema karta, kamor z leti predmeti, ljudje in dogodki vnašajo sledove svoje prisotnosti.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Rusko okno.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 3
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Dela avtorja

Faruk Šehić, Uroš Zupan, Jasmin B. Frelih, Andrej Nikolaidis, Davorin Lenko, Dragan Velikić, Jurij Hudolin, Suzana Tratnik, Peter Semolič, Ana Pepelnik, Tina Vrščaj, Jure Jakob, Ana Schnabl, Tatjana Gromača

Antologija tesnobe