Ključ brezdomca

Žanravtobiografski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2006
Založba
Ključne besede Brezdomci
Število strani

117

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Izjemna zgodba slovenskega pravljičarja

Franci Rogač se je rodil aprila leta 1974. V spominih iskreno opisuje domače razmere, prepire med staršema, pa tudi ljubezen dedka in babice. Kmalu po vpisu na srednjo šolo se začne njegova pot navzdol. Postane begavček. Znajde se v družbi pankerjev, kjer svoj upor proti šoli, staršem in vsemu svetu potrjuje z alkoholom. Nemočno opazuje tudi tiste ljudi z dna, ki si zdravje uničujejo z vbrizgavanjem heroina. Šprica šolo in jo slednjič obesi na klin. Večkrat prespi v raznih klubih, študentskih domovih ali kje drugje. Odpravi se tudi na potovanje v Nemčijo. Kljub slabim stvarem, ki se mu dogajajo, zna prisluhniti sporočilom skrivnostnih dogodkov in naključnih srečanj z ljudmi. V sebi začne odkrivati skrite želje in najde moč, da jih uresniči. Ponovno se znajde med šolskimi zidovi, uspešno zaključi izobraževanje, v neki dolgi noči pa napiše svojo prvo pravljico… Odkril je talent, dedkovo zapuščino pripovedovanja zgodb, in z njim želi otrokom in odraslim sporočiti, kako pomembno je imeti svoje sanje, dobro voljo, vero in upanje v boljši jutri.

Zakaj napisati resnično zgodbo? Uporništvo, rodila ga je moja močna adolescenca, me je pripeljalo na pragove številnih ovir. Ti so v sebi nosili razočaranja, padce in čustvene krize. Napisati zgodbo o bitki, bojeval sem jo v sebi in z drugimi, mi je narekovala želja, da bi z njo lahko rešil vsaj eno borbo, ki jo morda v sebi vojskuje kdo izmed Vas. Pri tem so me spremljali številni nepojasnljivi dogodki. Za tiste, ki verjamete zgolj v materialni svet, bodo le s težavo dojemljivi kot resnični. Vendar moj namen ni dokazovati resničnost, ampak posredovati tisto, kar se mi je resnično zgodilo na poti do spoznanja, in je pomenilo prelomnico v mojem življenju. Ti dogodki so bili podobni potovanju skozi predor onkraj mejne resničnosti, kjer so se pojavili mistični ljudje. Enega izmed njih, spoznal sem ga zelo nenavadno, sem poimenoval angel Varuh. Srečal sem ga leta 1997 na stopnicah pred frančiškansko cerkvijo. Bil je skrivnosten, starejši gospod, namenil mi je besede: “You will see the way. Be carefull in your life.” (“Videl boš pot. Bodi previden v življenju.”). Ali sem jo res?

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ključ brezdomca.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 16
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi