Pleši z življenjem

Žanrmladinski roman, problemski roman
Narodnostkanadska književnost
Kraj in leto izidaDob pri Domžalah, 2006
Založba
Prevod Tanja Njivar
Ključne besede Matere in hčere, Smrt, Brezdomci, Socialno skrbstvo, Sirote
Število strani

215

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Po smrti mame noče v rejništvo.

Monika Struthers s hčerko Sabie živi na ulicah Vancouvra, nimata prijavljenega stalnega bivališča in deklica ne hodi v šolo. Mama ima zelo svobodomiselno razmišljanje in nezaupanje v socialne službe. Svojo Sabie (v zgodbi je stara 13 let) pripravlja na samostojno življenje, ker je sama zbolela za rakom in si ne želi, da hčer po njeni smrti vzame socialna služba, postane številka v sistemu in jo namestijo k rejnikom. Deklica je torej vzgajana v duhu – znajdi se sam, računaj nase. In pride dan, ko Monika umre, Sabie pa se mora znajti sama. Nekaj časa živi z Estelle, vendar po spletu okoliščin pride v obravnavo k zelo zaposleni a topli socialni delavki Ann, ki ji predstavi možnosti: življenje z očetom, rejniška družina, dom za mladoletnike. Kako se bo deklica odločila? Ganljivo branje.Prevod dela: No fixed address.

Glej tudi:

Spominjala se je veliko stvari, nenavadnih stvari o tistem dnevu, ko je umrla Monika. Na primer oglodan in še vedno vlažen sladki koren, ki ga je našla na postaji zraven sebe. Monika je vedno žvečila sladki koren, kadar je imela težave s prebavo ali bolečine v glavi, ki jih je bilo treba ublažiti. Je pred napadom anevrizme začutila opozorilno bolečino in segla po sladkem korenu? Mogoče pa je bilo v sladkem korenu kaj takšnega, kar oslabi krvne žila? Na postaji je ležala brisača, zložena poleg Monikine krtače za lase in kos mila. Kot da se je želela oprhati. Ljudje ne načrtujejo kopeli natančno pred svojo smrtjo, kajne? Zato Monika ni mogla vedeti in skrivati pred hčerjo. (str. 167)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Pleši z življenjem.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 16
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2