Legenda o svetem pivcu

Žanrnovela
Narodnostavstrijska književnost
Kraj in leto izidaCelovec, 2009
Založba
Prevod Stanislav M Maršič
Ključne besede Čudeži, Svetnice, Brezdomci, Alkohol, Denar
Število strani

53

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

1-2 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Pripoved o možu časti

Brezdomec Andreas, glavni lik novele znamenitega avstrijskega pisatelja, preživlja enolične dneve pod mostovi reke Sene v Parizu. Zanemarjen, neumit in neobrit, se je že davno sprijaznil s svojo usodo. Pri sebi enakih si sposoja le kaj “krepkega”, da lahko životari, dokler bi pač šlo. Zgodnjega pomladnega dne leta 1934, kot zapiše tretjeosebni pripovedovalec, pa nenadoma trči ob urejenega moškega “umirjene starosti”, ki ga nagovori in mu podari dvesto frankov (skozi celotno novelo se bralec lahko prepriča, da v tistem času omenjena vsota ni bila ravno pretirano bogastvo). Andreas se sprva brani, češ da vsote ne bo mogel vrniti, a “gospod umirjene starosti” ga potolaži, naj vsoto, ko bo za to primerno, pokloni svetnici Tereziji v eni izmed pariških cerkva. Za Andreasa se s tem začenja križev pot. Prvič po dolgih letih ima v žepu denar, on pa je tako žejen in tako rad bi kaj spremenil na sebi. Namesto da bi kdaj pa kdaj zmoli in se tako že na samem začetku zahvalil za dar iz nebes, odide v brivnico, kjer ga očedijo, kupi si celo denarnico. Nato se mu začnejo dogajati še drugi čudeži, kar naprej na slepo srečo dobiva denar, ki pa ga prav tako na slepo zapravlja za ženske in pijačo. Naleti na sošolca, slavnega nogometaša, ki mu omogoči, da za en dan zaživi hotelsko življenje, dokler ga spet ne premami ženska. In spet na drugega znanca, ki pa je bolj premeten. Andreasu denar kopni tako nenadno, kot ga nenadno dobiva. Kljub močni želji, da bi ustregel prvemu dobrotniku, do svetnice oz. duhovnika v cerkvi ne pride in ne pride. Nazadnje se mu sveta Terezija prikaže v podobi nedolžne deklice, ki mu še enkrat nakloni nekaj drobiža. Zadnji stavek klasično zasnovane novele z zasnovo, vrhom in razpletom zazveni avtobiografsko, kar v spremni besedi potrdi tudi prevajalec. Kar se tiče značaja glavnega junaka, pa je pripoved prav tako verjetna kot je bila verjetna takrat, ko je bila napisana, zato je bil po njej kar dvakrat posnet film.

Glej tudi:

Z gotovostjo človeka, ki ve, da ima v svojem žepu denar, si je naročil pernod, in tudi pil ga je z gotovostjo človeka, ki jih je v svojem življenju že veliko popil. Izpil je še drugega in tretjega, in v svoj kozarec je prilival čedalje manj vode. In ko je prišel že četrti, ni več vedel, ali je spil dva, pet ali šest kozarcev. Tudi se ni več spominjal, zakaj je zašel v to kavarno in na ta kraj. Vedel je le še to, da je tu iz poslušnosti do neke svoje dolžnosti, do dolžnosti, ki je stvar časti, in plačal je, se dvignil, odšel, še zmeraj z gotovim korakom, skozi vrata, poševno levo opazil na nasprotni strani kapelo in takoj je spet vedel kje, zakaj in čemu je tam. Ravno je hotel napraviti prvi korak proti kapeli, ko je nenadoma zaslišal, da nekdo kliče njegovo ime.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Legenda o svetem pivcu.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 16
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Dela avtorja